FC Lahti on ottanut tällä harjoituskaudella käyttöönsä kaksi uutta testausmenetelmää, joilla pelaajista saadaan tärkeää tietoa valmennusjohdolle ja pelaajille itselleen.

– Meillä oli kolme peliä kahdeksaan päivään, joissa meillä on ollut käytössä syke-mittaukset. Pelaajilla oli sykemittarit pelien aikana ja pelien väleissä. Mitattiin heidän palautumistaan, FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas kertoo seuran tiedotteessa.

– Tarkoitus on päästä lähemmäs yksilöä kunkin tarpeiden mukaisesti. Meillä on ollut käytössä myöskin kehonhallintamittaus. Tehtiin jokaiselle pelaajalle oma oheisharjoitteluohjelma, mitä tekevät puntilla. Yritetään tehdä hommat mahdollisimman ammattimaisesti, Korkeakunnas jatkaa.

Seuran fysioterapeutti Mikko Poutiainen näkee tämänkaltaisen seurannan erittäin tärkeäksi.

– Jos tommoinen olisi mahdollista saada pysyväksi, niin se olisi mahtavaa. Kauden otteluruuhkissa ei aikaa jää oikeastaan muuhun kuin palautumiseen, Poutiainen tietää.

– Tällä saadaan tietoa kuinka kuormittunut pelaaja on ja onko suurempi riski saada vammoja tai ylikunto.

Seura käyttää Valioliigassakin hyväksi havaittua kehonhallintamittausta

Seuralla käytössä ollutta kehonhallintamittausta käyttää mm. Valioliigassa kärkikahinoihin tällä kaudella yltänyt Southampton.

– Fysioterapeutti Jari Anttila toi Englannista Perfomance Matrix -metodin. Sillä testataan kehon toimintakykyä ja hallintaa tiettyjen testien avulla. Saamme alkuraportin siitä, mitä osa-aluetta pelaajan pitää alkaa treenaamaan tai muuten voi tulla vammoja, Poutiainen kertoo.

– Pelaajilla on sitä kautta tehty sen tyyppisiä harjoitteita, joissa näitä ominaisuuksia kehitetään ja heikkoja lenkkejä vahvistetaan. Tarkoitus on, että tämä tulisi päivittäiseen harjoitteluun esimerkiksi alkulämpöjen yhteyteen. Southampton testaa kaikki pelaajat tällä metodilla. Ovat käyttäneet sitä 2-3 vuotta ja saaneet hyviä tuloksia.