Pietarsaaren Jaron päävalmentaja Alexei Eremenko Senior on kasvattanut kaksi huippujalkapalloilijaa: Skotlannin pääsarjassa Kilmarnockissa pelaavan Alexei Eremenko Juniorin, 31, ja Venäjän suurseura Moskovan TsSKA:ta edustavan Roman Eremenkon, 27.

Veljessarjan nuorimmaisesta, vuonna 1999 syntyneestä Sergeistä, on myös kovaa vauhtia kasvamassa kovan luokan pelimies. Sergei Eremenko debytoi Veikkausliigassa Jaron paidassa jo viime kaudella vain 15-vuotiaana.

– Sergeillä on unelmia ammattilaisuudesta isoissa sarjoissa ja seuroissa kuten kenellä tahansa hänen ikäisellään jalkapalloilijalla. Kaikki on mahdollista, mutta asiat pitää itse ansaita. Vanhemmat veljet toimivat hänelle oivana esimerkkinä, Eremenko Senior toteaa SuomiFutis-sivustolle.

Sergeillä on saman kaltaisia vahvuuksia kuin isoveljillään.

– Hyvä pelinlukutaito ja näkee kentän erinomaisesti. Hyvä kosketus palloon ja hyvä syöttötaito. Myös kova tekemään töitä, Eremenko luettelee.

16-vuotiaana Sergei on kuitenkin kaukana valmiista pelaajasta.

– Sergei tietää heikkoutensa ja kehittää niitä. Hänen pitää olla röyhkeämpi 1v1-tilanteissa ja päättäväisempi viimeisellä kolmanneksella.

Isä-Eremenko painottaa pojalleen jatkuvan työnteon merkitystä. Oikotietä onneen ei ole kovassa jalkapallomaailmassa olemassakaan.

– Työtä, työtä ja vielä lisää työtä. Jalkapalloilija ei ole koskaan valmis. Pitää edetä askel kerrallaan: opetella ensin yksi asia, sitten seuraava ja sitten taas seuraava.

– Myös kuri on tärkeä kentällä ja sen ulkopuolella. Jos koulu ei suju, silloin ei ole asiaa harjoituksiin. Ja ennen kaikkea pitää itse haluta jalkapalloilijaksi. Vaikka isä oli ja veljet ovat ammattilaisia, silti ei ole mitään pakkoa vaan vain oma halu, Eremenko korostaa.

Sergeillä ei tule olemaan Jarossa kausikorttia kentälle, vaikka joukkuetta valmentaakin oma isä.

– Hän on kotona poikani, mutta harjoituksissa ja peleissä yksi pelaajista joka taistelee paikasta avauskokoonpanossa. Minun joukkueessani parhaat pelaavat, luki passissa sitten mitä tahansa.

– Sergei on tekemisillään ansainnut paikkansa ja joukkuetovereiden kunnioituksen. Hän on kentällä ja sen ulkopuolella aikuinen, joka kantaa vastuunsa.

Matti Heikkilä