Alexei Eremenko sr. on kasvattamassa jo kolmatta poikaansa kohti jalkapallomaailman huippua. 16-vuotiaalta Sergeiltä odotetaan paljon pojan valmistautuessa veikkausliigakauteen Jaron riveissä.

Isä-Alexei latasi oman valmennusfilosofiansa periaatteet ilmoille SuomiFutis-sivuston haastattelun ensimmäisessä osassa, jonka päätteeksi hän kertoi nauttivansa nimenomaan siitä, kun näkee työnsä tuloksia kentällä. Yksi niistä tuloksista on juuri Sergei, johon keskitymme seuraavassa.

Millaisen roolin uskot, että Sergei saa tai ansaitsee tällä kaudella?

”Ansaitsee” olikin oikea sana. Jos ansaitsee paljon, hän saa paljon. Olen sanonut aiemminkin, että en katso passia. En välitä siitä, jos ihmiset puhuvat hänen olevan poikani, ja valitsen hänet kentälle siksi. En ole oma viholliseni peluuttamalla pelaajaa, joka ei ole valmis. Jos hän edistää peliä, tekee maaleja ja luo tilanteita ja hänen kilpailijan ei sitä tee, miksei Sergei pelaisi. Kaikki riippuu tuloksesta.

En aio antaa hänelle paineita, jos hän ei ole henkisesti valmis. Fyysisesti hän on ok, mutta kaikkien on käytävä tämä läpi. Toiset menevät nopeasti, toiset eivät. Simon Skrabb aloitti samanikäisenä edustusjoukkueessa. Fyysisesti hän ei ollut Sergein nykytasolla.

Unohtavatko ihmiset, että hän on vasta kuusitoista?

Hän on vasta 16, mutta hyvin kypsä päästään. Hän ymmärtää jalkapalloa. Hänen työmoraalinsa on samaa tasoa kuin ”Romalla”. Hän juoksee paljon, tekee töitä joukkueelle, osallistuu puolustukseen ja hyökkäykseen. Hänen päätöksentekonsa pallon kanssa ja kyky luoda tilaa on Suomen huippua jo nyt. Hän ajattelee ja lukee peliä.

Asiaa jalkapallon ymmärtämisestä

Miten jalkapalloa ymmärretään? Mistä syntyy pelikäsitys? Miten asioita opetellaan ja opitaan? Mikä on olennaista ja mikä ei?

Kysymyslista Eremenkolle olisi loputon, mutta yritetään nyt keskittyä Sergeihin ja siihen, miten hän on kehittynyt tähän pisteeseen ja miten kehittyy vielä lisää.

Onko mainitsemasi pelin ymmärtäminen hänelle luonnostaan tullut vai opittu asia?

Molempia. Kaikki on ollut kiinni siitä, mitä tietoa hän on saanut jalkapallosta. Olemme katsoneet paljon jalkapalloa ja puhuneet siitä koko ajan. Olen opettanut hänet katsomaan peliä. Hän on oppinut katsomaan koko kenttää, ei vain sitä kohtaa, missä pallo on, vaan mitä kaikki muut pelaajat tekevät. Vaikkapa Barcelona: Liikettä on vain pallon ympärillä. Mitä muut pelaajat tekevät? He ovat paikoillaan ja lepäävät. Kun pallo tulee toiseen kohtaan, äsken liikkuneet eivät juokse perään, vaan lepäävät. Liike ei ole suurta, mutta kun paikka tulee, sitten räjähtää ja Messi menee läpi. Tai jos tulee vastahyökkäys, he osaavat senkin. Jos vastustaja parkkeeraa bussin maalin eteen, he osaavat liikuttaa palloa kärsivällisesti ja löytää oikean ratkaisun. Tästä on kyse jalkapallon ymmärtämisessä.

Kuinka vaativa olet hänen suhteensa?

Ensikosketusta ja syötön laatua voi aina parantaa. Jos haluaa syöttää tiettyyn paikkaan, suoritus ei voi olla ”hyvä yritys” vaan sen on oltava ”hyvä syöttö”. Huomaatko eron? Hyvä syöttö menee omille. Hyvä yritys voi tarkoittaa sitä, että kaveri juoksee, mutta syöttö menee pitkäksi, jää lyhyeksi tai pomppaa juuri hänen edessään. Se on hyvä yritys, mutta ei hyvä syöttö.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen