HIFK on yksi kolmesta Veikkausliigaan nousseista joukkueista ja sitä voi povata yhdeksi kauden mustista hevosista. Yksi joukkueen suurimmista vastuunkantajista on varmasti kokenut hyökkääjä Pekka Sihvola, joka siirtyi Helsinkiin MYPAsta.

Sihvola on yksi eniten liigamaaleja nykyisistä pelaajista tehneistä pelaajista. SuomiFutis-sivusto otti piakkoin 31 vuotta täyttävän Sihvolan piinapenkkinsä huomaan kauden alla.

Millainen tilanne on lähteä kauteen sarjanousijan riveissä noin kokeneena pelaajana?

On positiivinen lähtökohta, kun joukkueessa on pelaajia, jotka ovat saaneet nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden pelata liigassa ja nuoria, jotka eivät ole vielä breikanneet liigassa. Jätkiä ei tarvitse motivoida jokapäiväiseen tekemiseen. Saattaa olla joukkueita, joka on ollut monta vuotta kasassa ja pelannut keskikastissa, eikä nälkä ole niin suuri kuin mitä se voisi olla. Valmennus on sellainen, joka osaa motivoida. Tällaisen kokeneen pelaajan näkökulmasta lähtökohta on herkullinen. Omaankin tekemiseen saa siitä uuden buustin.

HIFK:n ympärillä on aikamoinen huuma, joka kantanee tiettyyn pisteeseen saakka. Millaista valmistautumisenne on ollut pelillisesti?

Liiga on niin pitkä sarja, että hyviä ja huonoja hetkiä tulee. Uskallan väittää, että fanimme ovat Suomen parhaita. Huonoinakin hetkinä se pistää lisälatauksen pelaajiin. Emme ole pelillisesti valmiita, mutta meillä on jo hyviä tuloksia talvelta. Olemme osoittaneet, että se mihin pyrimme, voi tuottaa hedelmää. Asetelma on herkullinen, kun tiedämme, että nyt pitää vain toteuttaa asiat mahdollisimman tasaisesti.

Lähdettekö altavastaajina jokaiseen peliin alkukaudella?

Se riippuu pelistä. Uskon, että joukkueet tiedostavat vaarallisuutemme. Lehdistö voi spekuloida, mutta joukkueet tietävät toistensa iskukyvyn. Emme pääse yllättämään sillä, että ”hei, he osaavatkin pelata futista.”

Mikä on HIFK:n tavoite?

Virallinen tavoitteemme on varmaankin pitää sarjapaikka, mutta pelaajat haluavat kuuden sakkiin. Itsekin olen pelannut jo niin monta vuotta, että miksi lähtisin tavoittelemaan sarjapaikkaa. Nälkä on mennä kärkisijoja kohti.

”Hyvä tilanne hyökkäyksessä”

Sihvolan viime kausi katkesi pahaan polvivammaan, ja osumia ehti syntyä 19 ottelussa seitsemän. Sihvola on takavuosina ollut selkeä kärki, mutta MYPAssa häntä peluutettiin myös keskikentällä. Sihvolan onnistumisilla on suuri merkitys, mikäli HIFK haluaa menestyä.

Millainen roolisi tulee olemaan HIFK:n kokoonpanossa?

Olen pelannut kärjessä, mutta vain muutaman pelin talven aikana. Meillä on hyökkäyksessä hyvä tilanne. Jätkiä on paljon, ja suurin osa on ollut terveenä. Se on hyvä tilanne, kun otteluruuhka alkaa.

Onko tarkoituksena tänäkin vuonna heiluttaa verkkoja paljon?

Viime kausi oli rikkonainen, ja ensisijainen tavoite on, että pääsisin pelaamaan ehjän kauden. Olen pystynyt pelaamaan suurimman osan aikuisiästäni terveenä. Mitä enemmän tulee ikää, arvostaa joukkueen menestymistä entistä enemmän, mutta jokainenhan haluaa tehdä maaleja. Näen sen enemmän lisäarvona, enkä lähde tämä asia edellä kauteen. Jos tappelemme kärkisijoista, tulee suurin tyydytys siitä. Tavoitteet ovat kuitenkin kovat.

HJK on lähtökohtaisesti edellä muita ja suurin suosikki. Mitä tällainen tekee liigalle?

Parhaimmillaan se parantaa muiden joukkueiden tekemistä, niin kuin on jonkin verran jo tapahtunutkin. Meillä on monta joukkuetta, jotka ovat vahvistuneet ja pyrkivät tosissaan haastamaan HJK:n. Meille paikalliskamppailijana tämä vastakkainasettelu on luonnollista. Se ajaa HJK:takin. Heidän joukkueensa on vaihtunut paljon. Tilanne on heillekin haastava, sillä paineet ja odotukset ovat poskettoman kovat. Heidänkin on pakko tehdä asiat hyvin, että menestystä tulee. Entistä useampi joukkue haluaa HJK:n päänahan, mutta HJK:kin haluaa tehdä asiat paremmin. Pitkässä juoksussa koko futiksen taso nousee.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen