Jossittelu on kuulemma turhaa, joten pelataan sen sijaan mielikuvitusleikkiä.

On hiostavan kuuma kesä 2014. Ihmiset ympäri maailman katselevat kotisohviltaan, kun Maracana-stadionilla eletään jo jatkoaikaa. Kun 113 minuuttia on täynnä, rangaistuspotkut näyttävät olevan väistämättömät.

Väistämätön ei tarkoita silti futiskentällä mitään, sen on futishistoria kerta toisensa jälkeen näyttänyt toteen. Niinpä Gonzalo Higuain nappaa pallon rangaistusalueella upeasti haltuun. Hyökkääjä kuljettaa pelivälineen lähelle maalivahtia ja laukaisee. Verkot heiluvat pitkään Manuel Neuerin takana kuin Beethovenin kolmatta sinfoniaa soittaen.

Sankarillinen hymni on vain Argentiinan miehille ja naisille, ja innosta mylvitään, kun Messi valitaan Brasilian MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi.

”Valinta meni oikeaan osoitteeseen”, yksi onnittelijoista, maan oma sankari Diego Maradona sanoo, ”valinta kuuluu mestarijoukkueeseen ja maailman parhaalle pelaajalle.”

Juhlinnalle ei tule loppua, kun vuosi Maracanan taianomaisesta illasta on jo tuplan vuoro. Chilen pojat eivät kestä kisaisännän painetta Copa American finaalissa ja ampuvat yksitoistametriset ohi kehikkojen. Messi valitaan taas turnauksen parhaaksi.

”Hän on ihmemies”, Maradona ylistää jälleen, ”hän on kuin minä.”

Todellisessa maailmassa

Gonzalo Higuainin sijasta Brasilian illassa sankari oli tietysti Saksan Mario Götze. Higuainin sipuli ei avopaikassa kestänyt, Götzen kesti. Copa American finaalissakin Argentiinan miesten sipulit olivat pilalla. Rankkarit epäonnistuivat, vaikka Messi toki hommansa hoiti, ja chileläiset saivat pitää pokaalin kotona.

Tarina oli siis puhdasta fiktiota lukuun ottamatta sitä, että Messi todella valittiin molempien turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Lehtitietojen mukaan Messi tosin kieltäytyi vastaanottamasta parhaan pelaajan palkintoa Copa American finaalin jälkeen.

Pettymysten jälkeen Maradona ehti jo kyseenalaistaa Messin esimerkiksi kryptisellä kysymyksellä, ”oletko argentiinalainen vai ruotsalainen?” Maradona huuteli myös kovan kritiikin perään Messistä puhuttaessa.

Jos Higuain olisi onnistunut avopaikastaan ja Argentiina olisi voittanut rangaistuspotkukisan, mitä Maradona olisi sitten sanonut? Varmaan kehunut, kuten fiktiivisessä tarinassani.

Kulta on siis Messin ansiota, hopean osuessa kohdalle hänen syytään. Siksi Maradonan kommentit ovat idioottimaisia. Yhdessä ottelussa on paljon enemmän tekijöitä kuin yksi mies, sen luulisi entisen tai nykyisen valmentajan tajuavan. Kun laajemmin katsoo, Messi on toki eri roolissa ja siten eri mies Barcassa kuin Argentiinan paidassa, mutta eikö sen nyt pitäisi olla ihan selvää, että niin on? Erilaisia ovat joukkueetkin.

Maradonan kanssa voi toki olla samaa mieltä siitä, että rakentavaa kritiikkiä tarvitaan. Esimerkiksi vuoden 2010 MM-kisojen jälkeen valmennuksen suuntaan tällainen oli ihan tervetullutta.

Terveiset vaan Maradonalle, joka tuolloin penkin takana heilui. Siis nimenomaan heilui.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko