Suomen A-maajoukkue pelaa ensi viikolla kaksi EM-karsintaottelua. Ensin se kohtaa Romanian vieraskentällä, kolme päivää myöhemmin Pohjois-Irlanti vierailee Helsingin Olympiastadionilla.

Romanian ja Pohjois-Irlannin vire on ollut kuluvissa karsinnoissa mainio. Joukkueista jälkimmäinen johtaa F-lohkoa 17 pisteellä, Romania on lohkon toisena pisteen perässä. Suomi on neljäntenä kymmenellä pisteellä, kolmen pisteen erolla kolmantena majailevaan Unkariin.

Suomen päävalmentajana karsintojen loppuun asti toimiva Markku Kanerva tietää Huuhkajien joutuvan koville tulevissa otteluissa, mutta luottaa vahvasti omiinsa. Suomella on takana kaksi 1-0-lukemin voitettua karsintaottelua, ensin Kreikkaa ja sitten Färsaaria vastaan.

– Lähtökohdat ovat erinomaiset. Kaksi voittoa alla ja kaksi kertaa olemme pitäneet oman maalin puhtaana. Nyt haasteet sen kun kovenevat, kaksi lohkon kärkijoukkuetta vastassa, Kanerva sanoi.

Tulevista vastustajista erityisesti ensi viikon torstaina vastaan asettuva Romania on vakuuttanut Kanervan pelaamisellaan. Kun Suomi kohtasi joukkueen edellisen kerran viime vuoden lokakuussa Helsigin olympiastadionilla, tuloksena oli 0-2-kotitappio.

– Romania on Fifan rankingissa sijalla seitsemän. Viimeisistä 11 maaottelusta kuusi voittoa ja viisi tasapeliä maalierolla 11-2. Ei ole hävinnyt karsinnoissa peliäkään vielä ja on päästänyt vain yhden maalin. Eli äärimmäisen kova joukkue, Kanerva totesi.

Suomella on yhä pieni mahdollisuus selviytyä ensi kesän Ranskan EM-kisoihin. Lohkon kolmossijaan ja jatkokarsintapaikkaan on eroa kolme pistettä. Suomen pitäisi käytännössä voittaa molemmat ottelunsa, ja nykyinen lohkokolmonen Unkari saisi siinä tapauksessa kerätä jäljellä olevista peleistään (Färsaaret ja Kreikka) vain pisteen.

Piste-eron jälkeen ratkaisevaksi tekijäksi nousee keskinäiset ottelut, joissa Suomi jää Unkarille toiseksi. Unkari voitti molemmat karsintakohtaamiset yhteismaalein 2-0.

Suomi kohtaa Romanian vieraskentällä 8.10. ja Pohjois-Irlannin Helsingissä 11.10.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros