Hollantilaisen jalkapallon ykkösnimellä Johan Cruyffilla on diagnosoitu keuhkosyöpä. Miehen ex-seuran Barcelona edustaja kertoi asiasta Goal-sivustolle.

Hollantilaisen kerrotaan tiedottavan asiasta virallisesti medialle myöhemmin torstaina. Hän on tiettävästi menossa lähiaikoina tarkempiin tutkimuksiin, missä selviää sairauden etenemisaste.

Cruyff, 68, saalisti Hollannin maajoukkueen kanssa kaksi MM-hopeaa 1970-luvulla, mutta voittojen karkaamisista huolimatta maa oli monien mielestä sekä 1974 että 1978 kisojen parasta futista pelannut joukkue. Cruyffiä on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista ja valmennusuraltakin on hyviä meriittejä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Pelintekijä on Ajaxin kasvatti ja voitti seuran kanssa kahdekan liigamestaruutta sekä kolme Euroopan Cupia (Mestarien liigan edeltäjä). Hän edusti seuraa myös valmentajana 1980-luvun lopulla.

Cruyff edusti myös Barcelonaa sekä pelaajana että valmentajana. Hän voitti seuran paidassa viisi liigamestaruutta -yhden pelaajana ja neljä valmentajana. Kruunu valmennusajalle Barcelonassa oli vuoden 1992 Mestarien liigan voitto.

Hän jättäytyi Barcelonan päävalmentajan paikalta vuonna 1996 eikä ole sen jälkeen toiminut aktiivivalmentajana. Katalonian epävirallista maajoukkuetta hän luotsasi vuosina 2009-2013. Joukkue ole FIFA:n jäsen, mutta pelaa näytösluonteisia otteluita.

Cruyff on ollut kuitenkin aktiivinen jalkapallon arvokeskustelun ylläpitäjä ja on viimeksi kommentoinut poskettomia siirtosummia.