Ilveksen valmentaja Keith Armstrong synnytti eilen kohun olemalla MTV Sportin Valioliiga-studiossa samaan aikaan, kun Ilves pelasi Seinäjoella Veikkausliigaa.

Sosiaalisessa mediassa syntyi heti valtaisa kohu sunnuntain tapahtumista. Ensimmäinen reaktioni oli, että taas on tehty tekniikkapallosta vähintäänkin koko galaksin kokoinen, siis kärpäsestä härkänen. Kun kerta kyseessä on enemmän tai vähemmän amatööriseura, sen mukaisia ovat myös linjavedot tällaissa tilanteissa. Amatöörimäisiä.

Ja toisaalta sen palloja potkit, kenen tiimissä seisot. Niin kai se menee. Kukaan meistä ei tiedä, mitä Keken sopimuksessa seisoo, mitä Ilveksen kanssa on aikoinaan sovittu tv-töistä, miten ensi kauden kuviot menevät.

Tiedä siis vaikka Armstrong olisi jättämässä Tampereen, jolloin merkityksettömät loppukauden pelit ovat jo ihan hyvää aikaa uuden sisäänajolle. Ja kaiken kaikkiaan – sanotaan mitä vain, on luotsi ollut sitten missä tahansa – sarjataulukko paljastaa Keken duunin olleen verrattain onnistunutta.

Totuus on vain paljon suurempi palapeli kuin sarjataulukko ja sunnuntain tapahtumat.

Ei ensimmäinen sekoilu

Keith Armstrongin eilinen päätös nousee täysin uuteen valoon, kun katsellaan hänen historiaansa. Viimeisinä Haka-vuosina valkeakoskelaisten seurajohdossa katsottiin, että teiden on parempi kulkea eri suuntaan. Ja syytä on miltei vaikea uskoa todeksi.

Seurajohdossa ajateltiin, että Keken muut bisnekset – kuten tv-hommat – häiritsivät hänen harrastustaan eli valmentamista. Melkoinen soppa, sillä Hakan maksama palkka harrastuksesta oli kuitenkin varsin suuri.

Ei siltikään ilmeisesti tarpeeksi suuri, kun kerta sivubisneksiä tarvittiin.

Älyttömin Keke-kohu liittyy HJK-aikaan. Talviaikaan koko Klubin harjoituskausi rakennettiin Tanssii Tähtien Kanssa – ohjelman aikataulun mukaan. Jotta tässä ei olisi tarpeeksi, Keke vieläpä otti etelään harjoitusleirille tanssipartnerinsa mukaan.

Tätä siis on ollut ammattilaisuus Veikkausliigassa vielä tällä vuosituhannella.

Lieneekö Keke harjoitellut keskiympyrässä askelia partnerinsa kanssa samaan aikaan, kun pojat ovat kuluttaneet vihreää veraa?

Kuka kantaa vastuun?

Vaikka esimerkit kuulostavat varmasti hurjilta, ei Kekeä voida siltikään pitää suurena pahantekijänä. Keke on looginen ihminen, ja jokaisen järkevän ihmisen tavoin hän etsii jollain tavalla omaa etuaan. Hyvään johtamiseen kuuluisi, että edellisissä seuroissa rajat olisivat asetettu selkeämmin.

Toisin sanoen Keke tuskin tarkoitti pahaa, vaikka pahoilta hänen tekonsa näyttävätkin.

Pari kertaa, viimeksi eilen, Keke on ylittänyt hyvän maun rajan peruuttamattomasti. Ehkä mies ei vain osaa katsoa, miltä hänen tekonsa ulkopuolisin silmin näyttävät. Ehkäpä luotsi on viimeksi viikonloppuna lukenut uutisia ja nähnyt nyt viisaimmaksi olla esillä studiossa kentän sijaan.

Tiedä vaikka Viasat etsisi Pasi Rautiaiselle tanssipartneria uusiin televisio-oikeuksiinsa, on pragmaatikko-Keke esimerkiksi saattanut ajatella.

Toisaalta toivottavaa on, että Viasat pyrkisi laatutuotteeseen.

On helppo ymmärtää, miksi sosiaalisessa mediassa älähdettiin eilen. Tuskin harva piti siitä, miltä kotimainen futiksemme näyttää edelleen tänä nosteisena jalkapallovuonna 2015. Sunnuntainen totuus yhdestä valmentajastamme on liian uskomaton.

Mutta miettikääpä seurojamme. Miksi HJK ei aikoinaan älähtänyt tai miksi Haka ei reagoinut sen suuremmin? Kuten futisottelussa yleensäkin, syy ei ole vain yhden pelaajan vaan koko kentän.

Jos Ilves ratkaisee vyyhdin tällä kertaa, on viheriölle vedetty sentään jonkinlaiset rajat.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko