Mitä sinä vastaisit, jos olisit Real Madridin Gareth Bale ja sinulta kysyttäisiin, onko joukkuetoverisi Cristiano Ronaldo maailman paras? Sanoisitko, että Ronaldo on paras, yksi parhaista vai haistattelisitko toimittajille ja linjaisit, että minä olen paras kaikista?

Walesilainen valitsi vaihtoehdoista keskimmäisen eli diplomaattisen tien. Ronaldo on Balen mielestä ”yksi parhaista”. Balen mukaan se, ketä pitää parhaana, ”on jokaisesta itsestään kiinni”. Objektiivinen tokaisu, jossa on mukana subjektiivinen kehu, on siis Balen vastaus.

Se, miten Balen vastaus esitettiin, kertoo paljon mediasta ja urheilumaailmasta – kuinka sekaisin se jollain tapaa onkaan. Ei ole vain yksi tai kaksi aviisia, jotka ovat uutisoineet kuta kuinkin siihen tapaan, että ”Bale kieltäytyi nostamasta Ronaldoa maailman parhaaksi”.

Niinkö Bale siis sanoi? Että hän olisi suorastaan kieltäytynyt nostamasta Ronaldoa maailman parhaaksi? No, joka tapauksessa nyt osataan taas muistuttaa, ettei Ronaldon ja Balen välit ole parhaat mahdolliset, vaikka Bale itse samaisessa tilanteessa kiisti nämäkin jutut.

Kohu, kohu, kohu. Niitä läppärien ja nauhurien kanssa jahdataan. Kun soppaa hämmennetään, siitä pitäisi tulla kirkkaampaa. Nykyajan mediassa, ja niin monesti juuri urheilumaailmassa, sen sijaan vain lisätään mausteita ja pistetään pata porisemaan uudelleen ja uudelleen.

Bale on tietysti vain esimerkkitapaus. Vain yksi monista esimerkeistä, jotka ilmentävät urheilumaailmaa tällä vuosituhannella. Milloin ketkä kaksi ovat median mukaan riidoissa tai vähintään jonkinlaisessa sanaharkassa. Mikä tarve tällaiselle retoriikalle on?

Vastauksella ei siis ole niin väliä, vaan sillä, miten sitä voidaan tulkita. Ja ennen kaikkea, miten sitä voidaan tulkita mahdollisimman eripuraisella tavalla. Kun laitapuolen kulkija tekee jotain harmaalla alueella, asiat käännetään sillä tavoin ikävästi häntä vastaan. Kun huippu-urheilijalta kysytään veteen piirretystä viivasta, heitetään lausuja perästä tyrskyihin.

Mitä siis pitäisi vastata, kun kysytään, onko Cristiano Ronaldo maailman paras? Ehkä ei pitäisi vastata yhtään mitään.

No, kohu siitäkin seuraisi.

Jaakko Käyhkö
Twitter: @JaakkoKayhko