Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelevat Anssi Karjalainen, Teemu Hassinen ja Tuukka Hyttinen toteuttivat kouluprojektinaan komean videodokumentin Tukholman kuumasta Hammarby-AIK-derbystä.

Idea dokumenttiin lähti liikkeelle viime keväänä, kun Karjalainen näki koulutovereidensa Norjassa kuvaaman dokumentin. Karjalainen päätti, että jos koulun puolesta kalusto on kunnossa, kannattaa saman tien tavoitella suuria.

Aihe ja paikka valikoitui jalkapallosta kiinnostuneelle kolmikolle nopeasti, ja kun hankkeelle näytettiin vihreää valoa, pääsivät he valmistautumaan syyskuiseen derbyyn hyvissä ajoin.

– Suomessa tällaista ei ole aiemmin tehty, ei ainakaan ulkomailta, kuvaamisesta vastannut Hassinen toteaa.

Ohjaajana ja ”yleismiehenä” projektissa toiminut Karjalainen kertoo dokumentilla halutun kertoa siitä intohimosta ja tunteenpalosta, jolla fanit joukkueisiinsa suhtautuvat.

Dokumentissa kerrataan joukkueiden historia sekä keskinäinen jännite kannattajien kertomana. Ääneen on päästetty muutenkin kiitettävästi derbyyn intohimoisesti suhtautuvia pelaajia ja katsojia.

“Emme edistä minkään maan fanikulttuuria”

Haastattelijana sekä “dokumentin äänenä” toimiva Hyttinen kertoo palautteen olleen pääsääntöisesti myönteistä.
Kolmikon mukaan dokumentin sisällön suhteen tehtiin jo alussa selkeä linjaus, että katsojiksi halutaan urheilusta kiinnostuneita ihmisiä, jotka myös oppisivat dokumentista jotain.

– Syvällä lajin parissa oleville faneille tämä ei ehkä tarjoa niin paljon mitään uutta, mutta peruskatsojalle tämä on hyvä opastus siihen intohimoon ja fiilikseen, millaista näissä peleissä on, Hassinen toteaa.

Karjalainen haluaa myös muistuttaa kyseessä olleen kouluprojektin. Kaikki tekijät oppivat dokumentin aikana uusia asioita ja he ovatkin muutamia pikkuseikkoja lukuun ottamatta tyytyväisiä lopputulokseen.

Moni käytännön asia selvisi vasta Tukholmassa.

– Ainahan jälkikäteen voi jossitella, mutta aika oli rajallista ja jouduimme tekemään kompromisseja. Esimerkiksi aikataulullisista syistä pystyimme kuvaamaan vain Hammarbyn marssin stadionille, Hassinen taustoittaa.

Monia on hiertänyt, että dokumentissa kerrotaan ruotsalaisesta jalkapalloilusta. Karjalainen haluaa puolustautua mielensäpahoittajilta.

– Tarkoituksenamme ei ole ollut edistää minkään maan jalkapallokulttuuria, ei Ruotsin tai edes Suomen. Tämä on vain journalistinen tuote, jolla kerrotaan intohimoisesta fanittamisesta.

Myös Hyttinen korostaa dokumentin olevan puolueeton.

– Emme me halunneet tuoda tällä esille maiden välisiä eroja. Halusimme näyttää, millaista meno on länsinaapurissa.

Hassinen kehaisee myös suomalaisen fanikulttuurin harpanneen askelia eteenpäin, ja kunnon fanitoimintaa näkyvän jo useassa paikassa.

”Tuli ihmeteltyä, että mitä oikein tapahtuu”

Itse ottelu päättyi Hammarbyn 1-0 voittoon. Ottelusta uutisotsikoihin nousi kuitenkin voittomaalin tehneen Erik Israelssonin loukkaantuminen.

Dokumentissa näytetään myös, kuinka vastustajajoukkueen kannattajat pilkkaavat rajusti niskoilleen pudonnutta ja tajuntansa menettänyttä pelaajaa hoitotoimien ajan.

– Tuli ihmeteltyä, että mitä täällä oikein tapahtuu, Hyttinen muistelee.

– Ottaen vielä huomioon taustan, jossa AIK-ikoni Ivan Turina oli kuollut vain pari vuotta sitten, oli koko tilanne käsittämätön, Karjalainen jatkaa.

Provoilua tuli kuitenkin molemmista suunnista.

– Tavallaan sen ymmärtää, kun meno oli niin fanaattista, Hyttinenkin toteaa.

Dokumentti on saanut mukavasti huomiota lajin aktiivikatsojien parissa. Erityisesti Hyttinen on saanut palautetta.

– Ääneni on kuvailtu kuulostavan samalta kuin internet-sankari Taistelu-Jaskan, Hyttinen naurahtaa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale