Analyytikko kaivoi datasta Akilleen kantapään: Näin Leicester pysähtyy!

Leicester on ollut Valioliigan todellinen shokkiyllättäjä, kun viime kaudella putoamista vastaan taistellut joukkue porskuttaa sarjan kärjessä yhä mestaruus omissa käsissään.

Leicesterin menestysresepti on ollut suoraviivainen peli, mutta miksi se on onnistunut niinkin hyvin? Asiaa on tutkinut North Yard Analyticsin tutkija Dan Altman, joka on purkanut joukkueen kaikki kauden Valioliiga-pelit osiin.

Altmanin mukaan Leicesterin peli on itseasiassa muuttunut alkukaudesta eli muut joukkueet ovat päässeet hieman jyvälle yllättäjän pysäyttämisestä.

– Mitä enemmän Leicester syöttää, sitä vähemmän he onnistuvat maalinteossa, Altman avaa The Guardianille.

Tilastojen mukaan Leicester etenee poikkeuksellisen paljon muita enemmän yhdellä onnistuneella syötöllä eli joukkue pelaa ylivoimaisesti suoraviivaisinta peliä Valioliigassa. Vastustajat ovat kuitenkin saaneet kevään mittaan Leicesterin tilanteenluontia tyrehdytettyä pakottamalla avaavat syötöt laidoille.

Joukkueen edellisessä 12. ottelussa omasta päästä rakennettujen hyökkäysten määrät ovat pudonneet 50 prosentilla 16:een ensimmäiseen otteluun verrattuna. Toisaalta Leicester on kompensoinut tätä paremmalla viimeistelyllä, kiitos tulikuumien Jamie Vardyn ja Riyad Mahrezin.

Maalivahtipelissä heikkous?

Altmanin mukaan Leicesterin todellisia heikkouksia ei ole vielä ulosmitattu, ja hän tarjoaakin yhden knopin analysoimastaan datasta: maalivahti Kasper Schmeichelin paineistamisen.

– Hän on usein avainroolissa pelin avaajana, joten vastustajan hyökkääjien tulisikin ahdistaa Schmeicheliä enemmän, kun hänellä on pallo, Altman kertoo.

– Schmeichel on hyvä torjuja, mutta keskitasoa heikompi putsaamaan maalinedustansa. Vastustajien pitäisikin olla valppaampana irtopalloissa tulosta tehdäkseen.

Altman huomauttaa, että kyseessä ei ole kaikkivoipainen analyysi Leicesterin kukistamiseksi vaan pieni otanta datasta, jota hyödyntämällä – videoanalyysien kera – muut joukkueet voivat löytää reseptin yllättäjän päänahan saamiseksi.

» Katso Valioliigan ottelut, taulukko ja uutiset erikoissivultamme!