Atletico Madrid ja Leicester murtavat myyttiä pallonhallinnasta

Jalkapalloevoluutiossa on noussut liki luonnonlain asemaan se, että otteluiden voittaminen vaatii pelien pallonhallintaa.

Tästä empiirisen esimerkkinsä ovat viime vuosina antaneet huippumenestyneet Barcelona ja Bayern München, jotka pitävät huippuotteluissakin selvästi enemmän palloja kuin nimekkäät vastustajansa.

Kuitenkin tällä kaudella kohti Valioliigan mestaruutta porskuttava Leicester ja Mestarien liigassa jo finaalipaikkaan tarttunut Atletico Madrid uivat vastavirtaan.

Atletico kaatoi Bayern Münchenin keskiviikkona joukkueiden ensimmäisessä välieräkohtaamisessa 1-0-lukemin Saul Niguezin messimäisellä soolomaalilla, vaikka saksalaiset vieraat hallitsivat peliä peräti 73-prosenttisesti. Laukausten määrässä saksalaiset olivat yhä edellä, mutta eivät niin selvästi ja todelliset huippupaikat laskettaessa oltiin aika tasoissa. Atletico pudotti jo edellisellä kierroksella Barcelonan, jonka peli nojaa samoihin teeseihin kuin Bayernin.

Jos palataan Englantiin ja sensaatiojoukkueeseen Leicesteriin, niin joukkue on menestynyt suoraviivaisella tyylillä. Joukkueen pallonhallintaprosentti koko kauden otannalla on kolmanneksi heikoin, kun joukkue on pitänyt otteluissaan palloa vain 45-prosenttisesti.Muut kärkijoukkueet, eli ns. perinteiset suuret seurat, miehittävät hallintatilaston kärkisijoja.