© Kuva: Juha Tamminen

Kommentti: Ymmärtääkö tuulipukukansa, kuinka kova suoritus Huuhkajien tasapeli Belgiaa vastaan oli?

Ei se ehkä Gijonin ihme ollut, mutta vähintäänkin Brysselin ihme.

Suomi pelasi eilen harjoitusottelun EM-kisoihin valmistautuvaa Belgiaa vastaa Brysselissä. Suomi oli aina 89. minuutille kiinni voitossa FIFA-rankingin toisena olevasta maasta. Romelu Lukaku tasoitti lopulta ottelun ja peli päättyi tasan. Tasapeli tuntui jopa pettymykseltä. Kyllä, pettymykseltä.

EM-kisat, Belgia, FIFA-rankingin toinen, 89. peliminuutti. Siinä termejä, jotka muistuttavat suomalaisia siitä, kuinka kova suoritus Huuhkajien tasapeli Belgiaa vastaan oli. Avataanpa hieman noita termejä, jotta merkityskin korostuisi.

EM-kisat alkavat reilun viikon kuluttua Ranskassa. Turnauksessa pelaa Euroopan 24 parasta maata, joihin Suomi ei tälläkään kertaa kuulu. Belgia sen sijaan lähtee EM-kisoihin jopa yhtenä suosikeista. Belgia voitti oman karsintalohkonsa häviten vain yhden ottelun. EM-turnauksessa Belgia joutuu kovaan alkulohkoon Italian, Irlannin ja Ruotsin kanssa. Silti se saattaa jopa voittaa oman lohkonsa, vaikkakin pelin pitää vielä parantua runsaasti Suomea vastaan nähdystä esityksestä.

Belgia on huomattavasti pienempi maapläntti Euroopassa kuin Suomi, mutta siellä asuu lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin meillä täällä härmässä. Belgiassa on rekisteröityneitä jalkapalloilijoita reilu 443 000, siihen päälle lähes saman verran pelaajia, jotka eivät näy rekistereissä. Meillä täällä pohjolassa jalkapalloa pelaa yhteensä noin 362 000 inhimillistä olentoa, olivat he rekisteröityneitä tai eivät. Siinä on melkoinen ero jo pienelläkin matematiikalla.

Belgian avauskokoonpanossa pelasi eilen pelaajia muun muassa sellaisista seurajoukkueista kuin Manchester City, FC Barcelona, Manchester United, Liverpool, Tottenham. Huuhkajien paras pelaaja Roman Eremenko pelaa Venäjän pääsarjassa Moskovan TsSKA:ssa. Manchester City maksoi vuosi sitten Kevin de Bruynestä 74 miljoonaa euroa, kun TsSKA maksoi Eremenkosta 5,90 miljoonaa euroa vuonna 2014. Siinä vasta eroa onkin.

FIFA-rankingia on alettu kirjaamaan vuodesta 1993. Se on listaus jalkapallomaista paremmuusjärjestyksessä. Se ei suoraan tarkoita sitä, että rankingin ensimmäinen voittaisi maailmanmestaruuden, mutta harvemmin rankingissa selvästi alempana oleva joukkue voittaa ylempänä olevan joukkueen. Belgia on arvostettu listan toiseksi, eli periaatteessa tämän hetken toiseksi parhaaksi jalkapallomaaksi. Piskuinen Suomi on listan sijalla 61. Aukeaako?

Sitten se 89. minuutti. Tuolla tummanpuhuvalla minuutilla Lukaku laittoi ammattimiehen lailla karat sisään maalin edestä, johon pallo pomppasi Suomen maalivahti Lukas Hradeckyn käsistä. Siihen asti Suomi oli kiinni sensaatiomaisessa voitossa Kasper Hämäläisen maalilla. Suomi pelasi juuri niin kuin maailman toiseksi parasta jalkapallomaata vastaan pitää pelata, puolustuksen kautta ja nopeasti vastaan iskien. Se tuotti tasapelin, joka oli lopulta hienoinen pettymys.

Aivan niin, pettymys.

Toivottavasti suomalainen tuulipukukansa ymmärtää, minkä luokan jalkapallosuorituksesta oli kysymys. Vaikka kyseessä oli harjoitusottelu, se ei poista sitä faktaa, että tasapeli Belgian kanssa on äärettömän kova suoritus. Tulosta pitää kunnioittaa ja ymmärtää sen arvo suomalaiselle jalkapallolle. Se on nimittäin suuri.

Jos suomalaiset eivät sitä ymmärrä, se vasta pettymys olisikin. Korjaan, se olisi tragedia.

» Katso tästä Huuhkajien tulokset ja tuleva otteluohjelma!