© Kuva: Getty Images

Näin eteni yksi suomalaisen jalkapallohistorian mystisimmistä tapauksista – Eremenkon tuomion päivät

Uefa tuomitsi Suomen jalkapallon kiistatta suurimman tämänhetkisen tähden Roman Eremenkon kahden vuoden kilpailukieltoon kokaiinin käytöstä tänään, perjantaina. Eremenkon tapaus on ollut yksi mystisimpiä, koska esimerkiksi väliaikaisten pelikieltojen syistä ei hiiskuttu julkisuuteen aiemmin.

Näin Eremenkon tapaus eteni.

10.9. lauantaina Moskovan TsSKA voitti Venäjän liigan ottelussa FK Terek Groznyin 3-0. Eremenko pelasi ottelussa täydet 90 minuuttia. TsSKA:n seuraava ottelu oli 14.9. keskiviikkona Bayer Levekusenia vastaan Mestarien liigassa, jossa suomalainen onnistui myös maalinteossa.

Kyseisen Mestarien liiga -ottelun jälkeen Eremenko antoi doping-näytteen, joka oli positiivinen. Kokaiini näkyy virtsassa noin 1-3 päivää käytön jälkeen, joten Eremenkon on täytynyt käyttää kokaiinia Terek-ottelun jälkeen. Toinen mahdollisuus on, että Eremenko olisi käyttänyt jo pidemmän aikaa kokaiinia, jolloin aine näkyisi pidemmän aikaa virtsassa.

Eremenko jatkoi pelejään normaalisti Leverkusen -ottelun jälkeen Venäjän liigassa. TsSKA:n seuraava Mestarien liigan ottelu pelattiin 27.9. Tottenhamia vastaan.

Mikä on jäänyt vähemmälle huomiolle, Eremenko testattiin myös Tottenham-ottelun jälkeen. Kyseisen doping-testin tuloksia ei ole nostettu esiin, joten näytteen on täytynyt olla negatiivinen. Vaikuttaisi siltä, ettei Eremenko joutunut vahingossa kahdessa peräkkäisessä Mestarien liigan ottelussa doping-testeihin.

Toisen testauksen jälkeen Eremenko pelasi vielä 2.10. Venäjän liigan ottelussa FK Rostovia vastaan, jonka jälkeen 6.10. Uefa asetti Eremenkon 30 päivän väliaikaiseen pelikieltoon samana päivänä, kun Suomi kohtasi Islannin MM-karsinnoissa. Syytä pelikiellolle ei kerrottu.

Huhumylly lähti heti liikkeelle. Eremenkon pelikieltoa jatkettiin 8. marraskuuta vielä 15 päivällä. Syytä pelikiellolle ei silloinkaan kerrottu. Uefan kurinpitovaliokunta kuuli Eremenkoa tapauksesta 10. marraskuuta.

Tänään, keskiviikkona, Uefa tiedotti Eremenkon päätöksestä. Suomalaispelaaja asetettiin kahden vuoden kilpailukieltoon kokaiinin käytöstä.

Viimeisenä tietona TsSKA ja Eremenko aikovat yhdessä valittaa päätöksestä. Seura ja Eremenko lupaavat lisäkommentteja, kun ovat saaneet Uefan virallisen dokumentin päätöksestä.