© Kuva: Getty Images

Totuus Roman Eremenkosta – koukussa vai ensikokeilu: ”Harva aloittaa suoraan kokaiinilla”

Roman Eremenkon kärähtäminen kokaiinista on yksi suomalaisen dopinghistorian synkimpiä juttuja.

Käry kokaiinista Mestarien liigan ottelussa on uskomaton juttu siksikin, että kokaiini näkyy virtsanäytteessä vain muutamia päiviä. Kovin ammattimaista valmistautumista Eremenko ei siis ole otteluun tehnyt.
Ja tietysti herää samalla kysymys, kuinka kauan kokaiininkäyttö on jatkunut? Onko Eremenko peräti koukussa? Puhun nyt yleisellä tasolla: yleensä koviin aineisiin ajaudutaan miedompien kautta, harva aloittaa suoraan kokaiinilla.

Toki kyse voi ihan yhtä hyvin olla ensikokeilusta. Sitä me emme varmuudella saa koskaan tietää. Emmekä sitäkään, miksi hän käytti kokaiinia ylipäätään vain pari päivää ennen Mestarien liigan ottelua? Eikö Eremenko muka tiennyt, että aine saattaisi näkyä dopingtestissä?

Eremenkon pelit ovat nyt ohi kahdeksi vuodeksi. Vapautuessaan pelikiellosta hän on 31-vuotias. Se ei ole jalkapalloilijalle ikä, eikä mikään, mutta pysyykö liekki yllä? Ja mitä tekee pitkä pelaamattomuus? Tuskin kovin hyvää ainakaan.

On myös mielenkiintoista nähdä yhteiskunnallinen reaktio. Aina kun suomalainen urheilija käryää, ottaa joku silmäätekevä esiin kyseisen lajin valtionavustukset. Vaikka käryllä ei olekaan tavallaan mitään tekemistä Palloliiton, maajoukkueen tai kotimaisen jalkapallon kanssa, olen varma, että joku nostaa tämänkin kortin esille.

Ja mikä on tavallisen jalkapallofanin tai kadunmiehen suhtautuminen asiaan? Kun vaikkapa hiihtäjiä tai yleisurheilijoita on kärynnyt, heidät on nostettu tikunnokkaan, pilkattu, syytelty, halveksittu, annettu potkut siviilityöpaikasta, maksatettu isoja sopimussakkoja, pidetty koko kansan maineen tahraavina syntisäkkeinä. Käykö nyt samalla tavalla? Hiukan veikkaan, ettei käy. Silti toivon, ettei tähän asiaan oteta ainakaan mitään naureskelevaa pojat on poikia -asennetta. Sellainen antaisi aivan väärän viestin kaikille nuorille jalkapalloilijoille.

Olisi kiinnostavaa tietää, millaisia pykäliä dopingista on Palloliiton ja Eremenkon sekä sponsorien sopimuksissa. Kuka joutuu maksamaan ja kuinka paljon? Vai joutuuko kukaan?

Suomalainen jalkapallo ei olisi todellakaan tarvinnut tällaista, muutenkin menee heikommin kuin koskaan.

LAURI HOLLO

» Katso tästä Huuhkajien tulokset ja tuleva otteluohjelma!

Comments are closed.