Tänään uutisoitiin, että Shanghai Shenshua on maksanut 32-vuotiaasta iltaruskon kärkipelaajasta Carlos Tevezistä Boca Juniorsille 80 miljoonaa euroa.

Ja vanhaa TV-shopin mainoslausetta lainatakseni: eikä tässä vielä kaikki!

Tevez tulee nimittäin ansaitsemaan järjettömät 800 000 euroa viikossa. Se on liki 42 miljoonaa vuodessa.

Viikonloppuna uutisoitiin, että Zlatan Ibrahimovicille oli tarjottu jopa 140 miljoonan euron vuosipalkkaa, jos hän siirtyisi Kiinaan.

Kiina on toki valtava markkina-alue ja potentiaalista jalkapallokuluttajaa löytyy. Silti näitä rahasummia ei voi ymmärtää millään.

Kuvio on muutenkin eksoottinen. Zlatanin olisi ostanut käytännössä Kiinan valtio, joka olisi yhdessä liigan kanssa päättänyt, mihin seuraan pelaaja sijoitetaan. Tästä päätellen Kiinan valtiolla menee erittäin hyvin, ja jokaisen pienen maaseutukunnankin asiat on saatu viimeisen päälle kuntoon koko maassa…

Eivät kiinalaiset toki halua rahojaan tuuleen heittää. Heillä on varmasti omat tuottolaskelmansa jalkapallon suhteen, ilmeisen positiiviset sellaiset. Ettei nyt kuitenkin korttitalo romahtaisi jossain vaiheessa.

Se, mikä tällä menolla varmasti romahtaa, on jalkapallo isossa kuvassa. Kautta historian kuvio on mennyt niin, että kun yksi pelaaja saa enemmän kuin toiset, alkavat muut naukua kuorossa haluavansa yhtä paljon – tienasivatpa he sitten kuinka hyvin tahansa. Kyse on tavallaan kunniasta.

Kiinan Superliigan maksamat palkat johtavat ennen pitkää siihen, että pelaajat alkavat vaatia Euroopassakin yhä suurempia tilipusseja. Jo nyt monet seurat ovat rajusti velkaisia. Tällä menolla pian aletaan nähdä konkursseja.

Kiinalaiset tekevätkin poskettomalla rahan mälläämisellään ison karhunpalveluksen koko maailman jalkapallolle. Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi tienaavat noin 500 000 euroa viikossa. Jos joku jo hiukkasen nukkavieruuntunut Tevez tienaa 800 000 euroa, on hyvin todennäköistä, että pian Ronaldo ja Messikin haluavat vähintään saman. Ja se ei tee eurooppalaiselle huippujalkapalloilulle todellakaan hyvää.

Jalkapalloilulle tekisi enemmän kuin terää rakentaa joka liigaan samanlainen palkkakattosysteemi kuin jääkiekon NHL:ssä. Toki siitä on aika ajoin puhuttu, mutta valmista ei ole tullut.
Pitäisi tulla, sillä nykymenossa ei ole mitään järjen hiventäkään.

LAURI HOLLO