Manchester Unitedin manageri Jose Mourinho on kritisoinut joukkueensa laitapuolustajaa Luke Shaw’ta kovasanaisesti tällä kaudella.

Shaw’n kausi päättyi ikävään jalkavammaan, joka pitää hänet pois pelikentiltä mahdollisesti jopa ensi kauden alkuun asti. Mourinho kommentoi englantilaispuolustajan loukkaantumista monien mielestä vähättelevällä tavalla.

– Uskon, että Luke Shaw’n vamma on vakava, sillä hän tuli kentältä pois kymmenen minuutin jälkeen, joten odotan erittäin isoa loukkaantumista, sanoi Mourinho lehdistötilaisuudessa.

Kyseessä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun portugalilaismanageri kyseenalaisti tai kritisoi Shaw’n omistautumista tai pelikykyjä. ManU-käskyttäjä on aiemminkin tällä kaudella kommentoinut suojattinsa edesottamuksia julkisesti varsin karulla tavalla, mikä on herättänyt ihmetystä Britteinsaarilla.

Myös Shaw’n aiemmat valmentajat Nigel Adkins ja Mauricio Pochettino kommentoivat ja arvostelivat aikoinaan hänen motivaatiotaan ja kentän ulkopuolisia valintoja, mutta Mourinho on lyönyt aivan uuden vaihteen silmään.

Monien urheiluseurojen kanssa toiminut huippupsykologi Paul Boross otti Goalin haastattelussa kantaa Mourinhon ja Shaw’n tilanteeseen.

– Jos kuuntelet, mitä vanhemmat pelaajat ovat sanoneet Sir Alex Fergusonista (entinen ManU-manageri), muistaakseni Gary Neville sanoi, että hän (Ferguson) kutsui sinut aina toimistoonsa ja kertoi, ettet pelaisi seuraavassa ottelussa, mistä jäi pelaajalle hyvä olo. Se oli kaikista merkittävin asia. Hän sai pelaajansa hyvälle tuulelle, vaikka jättikin heidät penkille.

– Näin todellinen psykologi toimii. Hän saa sinut entistä motivoituneemmaksi pelaamaan tai entistä motivoituneemmaksi, jottet enää ikinä putoaisi kokoonpanosta.

Borossin mukaan tärkeintä julkisessa kritisoinnissa on se, että tunnet tarpeeksi hyvin henkilön, jonka kanssa olet tekemisissä ennen kuin nolaat hänet kansan silmissä.

– Toki Mourinho tietää, mitä tekee, joten en aio tehdä samaa kuin hän. Kenties hän tuntee pelaajansa tarpeeksi hyvin ja hänestä tuntuu, että hänen on tehtävä iso kannanotto, jotta hän saa heidät keskittymään enemmän.

Boross näkee Mourinhon metodeissa myös haittapuolia.

– Jos teet sitä toistuvasti ja jatkuvasti ilman, että tiedät, minkälaisen ”eläimen” kanssa olet tekemisissä, siinä vaiheessa liikutaan vaarallisilla vesillä.