Oulu sai derbynsä takaisin – OPS:n Miika Juntunen: ”Välillä tullaan aukomaan päätä”

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Ykkösessä nähdään keskiviikkona yksi alkukauden mielenkiintoisimmista kohtaamisista, kun Oulun Palloseura ja AC Oulu mittelöivät kaupungin herruudesta. Joukkueet ovat edellisen kerran kohdanneet Ykkösessä syyskuussa 2013, jolloin pisteet tasattiin tuloksella 1-1.

OPS palasi täksi vuodeksi Suomen toiseksi korkeimmalle sarjatasolle monitoimimiehensä ja managerinsa Miika Juntusen johdolla. Kauden ensimmäisessä pelissä Juntusen joukot kaatoivat GrIFK:n vieraissa 2-0. Toinen ottelu päätyi kotikentällä 1-1-tasapeliin Gnistanin kanssa.

Kaiken kaikkiaan alkukausi on ollut Juntusen mukaan kohtalainen.

– Tasapeli Gnistania vastaan oli pettymys. Meidän resurssit on ihan eri luokkaa kuin heillä ja silti pelattiin tasan, vaikka johdettiinkin peliä viiden minuutin jälkeen, kertaa Juntunen SuomiFutis-sivustolle.

AC Oulu astelee keskiviikkona Raatin yleisön eteen sarjaykkösenä. Joukkue on ottanut kolmesta ensimmäisestä pelistään kolme 1-0-voittoa.

Juntusen mukaan rakkaalla paikallisvastustajalla on ollut tuuria matkassa, mutta myöntää myös, ettei AC olisi sarjakärjessä ilman vahvaa puolustuspelaamista.

– He olivat esimerkiksi Turussa altavastaajana TPS:ää vastaan, mutta he tekivät yhden maalin ja se riitti. AC Oulun vahvuus on tietenkin se puolustuspeli. Ei ne millään kolmen puolustajan linjalla pelaa, kyllä se on ihan 5-3-2 niin kuin Turussakin.

– Kurinalainen joukkue, joka puolustaa hyvin. Ne on sarjan kärjessä puhtaalla pelillä. Silloin pitää nostaa hattua ja antaa respectiä, mutta kyllä me tehdään keskiviikkona muutama maali heidän verkkoon.

OPS-perheen isällä on myös pitkä historia AC Oulun kanssa. Juntunen oli vahvasti mukana perustamassa seuraa 2000-luvun alussa, mutta ajautui myöhemmin erimielisyyksiin muiden seurahenkilöiden kanssa ja lähti lopulta omille teilleen vuonna 2006.

Karvaasta yhteisestä historiasta huolimatta Juntunen suhtautuu AC Ouluun ja sen nykyiseen toimintaan kunnioittavalla tavalla.

– Meillä on hyvät suhteet AC Oulun ja OPS:n välillä, järkevät suhteet. Ei ole mitään muuta kuin positiivista sanottavaa heidän seurajohtamisesta.

Derbytunnelma huokuu Juntusen mukaan Oulussa mukavasti sähisten. Pitkä tauko paikallispeleistä on lisännyt ihmisten kiintoa keskiviikon otteluun, ja katsomon uskotaan olevan kehnosta sääennusteesta huolimatta tupaten täynnä.

Pelaajiaan hän ei ole psyykannyt keskiviikkoa varten mitenkään eri tavalla. Sähinä on kuitenkin näkynyt myös pukukopissa, ja Juntunen on joutunut jopa hieman rauhoittelemaan innokkaimpia paikallisottelun alla.

– Pitää vältellä ylilyöntejä. Joskus aikaisemmin niitä on nähty molemmin puolin, kun on ollut liikaakin innostusta. Kokemuksen kautta hoidetaan.

Innostus kumpuaa kuitenkin luonnollisesta syystä. Oulu on kaivannut derbyjään.

– Kyllä näitä on odotettu. Monta vuotta sanottu, että: ”Voi kun niitä olis.” Nämä on niitä herkkupaloja! Nonparelleja kakun päälle niin sanotusti.

Derbyt ovat iso asia Juntuselle myös henkilökohtaisella tasolla. Hän on itse OPS:n kasvatti ja nousi vain 15-vuotiaana Suomen mestaruuden voittaneeseen edustusjoukkueeseen. AC Oulussa hän on taas perustajajäsen.

– Kivahan se on minullekin pelata omia vastaan. Minä olen aikanaan sen hiekkalaatikon niille järjestänyt, niin siellähän ne nyt potkii siellä hiekkalaatikolla, näpäyttää Juntunen.

Hän joutuu välillä muistuttamaan AC Oulun kannattajia seuran alkuhistoriasta.

– Välillä tullaan aukomaan päätä, niin pitää muistuttaa, että ketähän sen hiekkalaatikon niille on sinne järjestänyt.

Juntunen ennusti kauden avaustilaisuudessa, että OPS voittaa tänä vuonna Ykkösen ja AC Oulu tulee hyvänä kakkosena. Kysyttäessä, milloin Oulun derby nähdään Veikkausliigassa, hän pitää antamastaan lausunnosta kiinni.

– Jos AC Oulu pärjää karsinnoissa, niin silloinhan se nähdään ensi vuonna.

Hän uskoo, että keskiviikkona OPS ottaa jälleen yhden askeleen kohti sarjamestaruutta.

– OPS vastaan AC Oulu päättyy lukemiin 2-0.

Ville Liimatta
@VilleLiimatta

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!