Viime päivinä suomalaista jalkapallokeskustelua on hallinnut kolumbialaishyökkääjä Alfredo Morelosin siirto Helsingin Jalkapalloklubista Skotlannin Rangersiin.

Moni on pähkäillyt, saiko helsinkiläisjoukkue tarpeeksi tuohta tililleen maalitykkinsä kauppaamisesta.

HJK tiedotti kyseessä olevan sen seurahistorian merkittävin siirto. Tarkkaa siirtosummaa tai sopimuksen ehtoja ei ole julkistettu, mutta skotlantilaisjalkapalloon keskittyvän Inside The SPFL -Twitter-tilin mukaan Rangers maksaa Morelosista HJK:lle noin miljoona euroa.

Viime kaudella kolumbialaiskärki pyssytti maaleja Veikkausliigassa lainasopimuksella, kunnes talvella HJK lunasti Morelosin omakseen kolmen vuoden sopimuksella. Helsingin Sanomien mukaan Klubi maksoi tuolloin siirrosta 500 000 euroa.

Keskiviikkona HJK tiedotti käyttäneensä ghanalaisen laitapelaajan, Evans Mensahin, lainasopimuksessa olleen osto-option. 19-vuotias Mensah on Klubin mies kauden 2019 loppuun. Hänen uuteen diiliinsä sisältyy myös vuoden lisäoptio.

Alkukaudesta erittäin pirteästi esiintyneen Mensahin osto oli jälleen fiksu liike helsinkiläisiltä.

Pitkä sopimus varmistaa sen, että HJK saa kelvollisen korvauksen Mensahista, mikäli hänelle löytyy kysyntää isommista liigoista. Laitahyökkääjän nousujohteinen kehityskäyrä ainakin lupailee hyvää. Kolmen vuoden sopimus kielii myös siitä, että Mensah viihtyy Helsingissä ja Suomessa, mikä on iso plussa.

Hänellä on mahdollisuus näyttää taitojaan Veikkausliigassa ja kovissa europeleissä sekä vahvistaa osaamistaan hyvässä ympäristössä.

Mensah kuuluu myös Afrikan huippujalkapallomaan, Ghanan, maajoukkuerinkiin. Hyvät esitykset HJK:ssa voivat siis poikia maailmanlaajuista näkyvyyttä myös kansainvälisissä peleissä.

HJK on taloudellisessa mielessä etuoikeutettu joukkue Suomessa, eikä muita Veikkausliigan joukkueita voi vain yksinkertaisesti käskeä toimimaan samoin. Meillä on jo liian monta seuraa, jotka ovat pudonneet liigakartalta talousvaikeuksien vuoksi.

Klubin on mentävä menojaan, ja nykyinen suunta näyttää hyvältä.

Alkeellisella junttimatikalla HJK nettosi Morelosin myynnistä noin 500 000 euroa. Voimme ikuisuuksiin asti väitellä siitä, olisko Klubin pitänyt saada huipputehokkaasta, nuoresta hyökkääjästä nykyajan hullunkurisilla siirtomarkkinoilla enemmän.

Fakta on kuitenkin se, että HJK tienasi Morelosin myynnistä monen pääsarjan joukkueen vuosittaisen pelaajabudjetin verran rahaa.

Mensah on iskenyt tämän kauden Veikkausliigassa kuusi maalia ja antanut yhden maalisyötön. Voittavassa joukkueessa ja hyvässä vireessä pelaava pelaaja voi hyvinkin osua puiden väliin jopa 15 kertaa. On myös hyvä muistaa, että Mensah ei operoi puhtaana kärkenä ja hänen pelillinen panoksensa ei perustu pelkkään tilastotehtailuun.

Kauden 2019 päätyttyä ghanalaisella on mittarissa 21 vuotta. Hän on vielä tuolloinkin kilpaurheilijana raakile.

Mutta ratkaisukykyinen raakile, joka omaa kokemusta europeleistä ja maajoukkueympyröistä 21 vuoden iässä on kovaa valuuttaa.

Parin vuoden päästä saatamme lukea jälleen miljoonan euron siirrosta.