HJK on hävinnyt tällä kaudella yhden ottelun Veikkausliigassa. Arvaatteko kenelle? No, Vaasan Palloseuralle, joka lymyilee tällä hetkellä sarjataulukossa toisena kuuden pisteen päässä HJK:sta. Veikkausliigan mestaruustaisto sai aivan uudenlaisen käänteen Euro-pelien myötä.

VPS:n lähtökohta

Vuonna 2015 VPS sukelsi syvällä. Seura antoi potkut päävalmentajalleen Olli Huttuselle. Seuraajaksi nousi Huttusen apuvalmentaja Petri Vuorinen. ”Kuka vi*un Vuorinen?” kyseltiin kaupungilla. Eipä kysellä enää. Vuorinen on tuonut systemaattisesti Vaasaan aivan uudenlaisen tavan tehdä asioita. Sitä kutsutaan ammattimaiseksi tavaksi.

Lisäksi VPS on luonut seuralleen pelillisen identiteetin, joka hakee vertaistaan Suomen kentillä. Sillä identiteetillä horjutettiin kahta maansa suurseuraa Eurooppa-liigassa kaudella 2017. Eli vain kaksi vuotta myöhemmin, kun ”joku vi*un Vuorinen” hyppäsi VPS:n peräsimeen.

Slovenialainen Olimpija Ljubljana kaatui kahdesti ja tanskalainen Bröndby kaatui kerran, mutta se ei riittänyt jatkopaikkaan. Tapa, jolla VPS pelasi kotonaan Bröndbytä vastaan oli kuitenkin osoitus siitä, että asioita on tehty oikein. Tanskan suurseura oli helisemässä. Vepsu pelasi itsensä kerta toisensa jälkeen kovan prässin alta pois, jonka lisäksi Vepsu vei pelin virtausta. Se oli suomalaiselta joukkueelta sellainen esitys, jota harvoin näkee.

HJK:n lähtökohta

HJK:ssa alkoi vuonna 2015 synkät ajat. Vuonna 2014 kesken kauden päävalmentajaksi tullut Mika Lehkosuo johdatti Klubin kuudenteen peräkkäiseen mestaruuteen. Lisäksi HJK selvitti tiensä upeasti vielä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Kaikki näytti hyvältä. Paukut kuitenkin loppuivat seuraavalla kaudella. Tarkalleen paukut loppuivat, kun kesän 2015 Euro-pelit alkoivat. Mestaruus karkasi käsistä, samoin menestys Euro-kentillä.

Täysin sama toistui viime kaudella. Klubin konttaamisessa yksi tärkeä elementti oli se, että Atomu Tanaka loukkaantui kesken kauden. Sen jälkeen HJK ratsasti oikeastaan Alfredo Morelosin tehoilla loppukauden. Se riitti hopeamitaleihin.

Kaikesta päätellen Eurooppa-liigaan ei tällä kaudella ollut suurempia tulostavoitteita. Lehkosuo painotti ottelun jälkeen, että kauden suurin tavoite on kokoajan ollut Veikkausliigan voittaminen.

– Tietysti olemme pettyneitä, mutta meidän isoin tavoite tällä kaudella on Veikkausliigan voitto ja nyt alamme keskittymään siihen, Lehkosuo sanoi.

Euro-peleistä putoaminen oli silti osalle pelaajista äärettömän suuri pettymys. Sen pystyi aistimaan Juha Pirisen kasvoilta ottelun jälkeen. Katse oli tyhjä. Pirinen painotti haastattelussa, että mikään muu ei enää loppukaudesta kelpaa kuin Veikkausliigan voitto, eikä nyt olisi varaa kahden edellisen kauden sulamiseen. Samassa HJK:n pukukoppiin ja koko seuran ylle lankesi valtavat menestyspaineet.

Päinvastaiset tunnelmat

Lähtökohdat loppukauteen ovat hyvin erilaiset VPS:n ja HJK:n leireissä. Vaasassa jalkapallobuumi heräsi aivan uudenlaiseen lentoon Euro-pelien myötä. VPS osoitti, että heidän peli-identiteetillä voidaan pärjätä myös Euroopassa. Miksi ei siis jo nyt Veikkausliigassa?

HJK:n putoaminen Eurooppa-liigan karsinnoista tuntui olevan kova pettymys osalle pelaajille, kun taas osa pelaajista piti sitä jopa pienenä helpotuksena. Ville Jalasto sanoi Ylelle, että putoaminen ei ollut pelkästään negatiivinen asia, sillä nyt pystyttäisiin keskittymään harjoitteluun paremmin. Lehkosuolle Euro-peleillä ei vaikuttanut olevan kovin suurta merkitystä. Ainoa asia, jolla on tällä kaudella ollut merkitystä, on Veikkausliigan voitto. Kannattajien keskuudessa ”Banalle potkut” -nappi on ollut jo pitkään ainakin puolittain painettuna.

HJK:n ongelma

Lehkosuo painotti Shkendija-tappion jälkeen, ettei viime kausien ongelmat ole mikään yleinen trendi HJK:ssa, vaan jokainen ryhmä on aina erilainen. Ennen kauden alkua Lehkosuo sanoi, että tälle kaudelle on panostettu niihin seikkoihin, jotka olivat edesauttamassa viime kausien sulamista Euro-pelien jälkeen. Esimerkiksi pelaajasopimukset olivat yksi asia, jonka Lehkosuo nosti esiin. Pidemmät sopimukset takaavat turvaa.

HJK:n pukukoppi jakautuu tällä hetkellä kahteen eri ryhmään. Pukukopissa ovat niin sanotut ”jalastolaiset”, jotka olivat vähintään viime kaudella kokemassa Veikkausliigassa koetun pettymyksen ja haluavat nyt Veikkausliigan mestaruuden, ja sitten ovat ”piriset”, jotka ovat siirtyneet täksi kaudeksi HJK:n riveihin ja haluavat menestyä niin Euroopassa kuin Suomen kentillä.

Lehkosuon suurin tehtävä on loppukauden aikana motivoida pelaajisto niin, että ”jalastolaisilla” ja ”pirisillä” on yhteinen agenda: Voittaa Suomen mestaruus. Pelaajamateriaali ja pelitapa kyllä riittävät ilman loukkaantunutta Tanakaa ja Rangersiin myytyä Morelosiakin. Kyse on siitä, miten Lehkosuo myy pelaajilleen loppukauden.

Kyse on esimerkiksi siitä, miten päävalmentaja käsittelee asian ruutitynnyri Moshtagh Yaghoubin kanssa? Yaghoubin rooli HJK:n pelaamisessa on äärettömän tärkeä, mutta jos motivaatio Euro-pettymyksen jälkeen tipahtaa prosentin verran, vaikuttaa se ”Mosan” pelaamiseen 50 prosenttia.

Vepsun unelma

VPS:n pukukopissa itseluottamus on tällä hetkellä niin korkealla, että vääränlaisen identiteetin seurassa se saattaisi kuohua yli. Torin laidalla olevassa yökerho Fontanassa olisi viikonloppuisin vipinää, eikä vip-tiloissa juhlisikaan Vaasan Sportin kesälomailijat. Mutta näin ei käy Vuorisen Vepsussa. Siellä keskitytään olennaiseen.

Euro-pelit antoivat vaasalaisille maistiaisen siitä, mitä menestys voi parhaimmillaan Vaasassa olla. Loppuunmyyty Elisa Stadion, kansa hurraa ja peli kulkee. Nyt VPS tietää, miten se tapahtuu eurooppalaisia suurseuroja vastaan. Nyt se pitää viedä käytäntöön Veikkausliigaan.

Siinä on myös VPS:n suurin haaste pelillisesti. HJK on ehkä ainoa seura Suomessa, joka uskaltaa rohkeasti lähteä prässäämään ylhäältä Vepsua vastaan. Muut seurat ovat huomanneet viimeistään nyt sen, että Vepsu osaa murtaa kovankin prässin.

Vaasalaisten täytyykin loppukauden aikana löytää keinot pelata omalla identiteetillä niin kutsuttuja puolustusbusseja vastaan. Eikä se olekaan niin yksinkertaista, kuten Bröndbytä vastaan nähtiin. Tanskalaiset puolustivat miehen vajaalla todella tiiviisti ja iski nopeasti vastaan riistettyään pallon. VPS ei löytänyt keinoja murtautua tiiviin omalla kenttäpuoliskolla puolustaneen miehistön läpi. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö VPS voisi löytää oikeita keinoja Veikkausliigan joukkueita vastaan. Ja varmasti löytääkin.

VPS:n pukukopissa syttyi Euro-pelejen myötä yhteinen unelma Veikkausliigan mestaruudesta. HJK:n pukukopissa pyritään keräämään kaikki pelaajat yhteisen unelman taakse. Joka tapauksessa Veikkausliigan mestaruustaisto on herännyt eloon.