Valioliigan suurseurat Arsenal ja Manchester United aloittivat tämän kesän siirtoikkunan isoilla pelaajahankinnoilla.

Arsenal hankki Alexandre Lacazetten Lyonista 50 miljoonan euron hintaan. Manchesterilaiset sen sijaan ostivat Romelu Lukakun Evertonista 85 miljoonan siirtosummalla.

Miehet ovat varsin vertailukelpoisia. Belgialainen Lukaku on 24-vuotiaana kaksi vuotta ranskalaista Lacazette nuorempi. Miehet pelaavat samoja paikkoja ja heidän aiemmat seuransa ovat jokseenkin samanlaisia. On kuitenkin huomattava, että Valioliiga on kovatasoisempi sarja kuin Ligue 1. Näin ollen Lukakun seuraava kausi saattaa olla helpompi, kuin uuteen sarjaan totuttelevalla Lacazettella.

Kenties suurin hyökkääjiä pelaajina erottava tekijä on koko. Järkälemäinen Lukaku on 191 senttimetriä pitkä ja painaa hieman päälle 90 kiloa. Sirompi Lacazette on 175 senttiä pitkä ja painaa noin 20 kiloa vähemmän kuin Lukaku.

Menneellä kaudella Lukaku pelasi sarjatasolla kahdeksan ottelua Lacazettea enemmän. Siitä huolimatta Lacazette ampui pallon maalivahdin taakse kolmesti enemmän kuin Lukaku. Lacazetten maalitahti olikin erityisen vaikuttava: 28 maalia 28 ottelun aikana. Vastaavasti Lacazette oli tarkempi. Mies nimittäin laukoi keskimäärin 2.8 kertaa ottelun aikana, kun taas Lukakun keskiarvo oli tasan kolme.

Sen sijaan Lukaku antoi puolet enemmän maaliin johtaneita syöttöjä kuin verrokkinsa, yhteensä kuusi kappaletta. Yhtä lailla Lukaku on Lacazettea parempi pääpelaaja ja voittaa kaksinkamppailuja enemmän. Itse asiassa Lacazetten pääpeli oli seuransa heikoimpia.

Toisaalta Lukakun syöttöprosentti oli luokattoman huono: Mies onnistui vain 65.5 prosentissa yrityksistään. Lacazette sentään onnistui 78 prosenttisesti syötöistään.

Näin ollen tilastojen valossa Lacazette oli menneellä kaudella hieman tehokkaampi kuin Lukaku. Vaikka Lukaku on hieman nuorempi, oli 35 miljoonan euron erotus hinnassa melko suuri, ainakin tilastollisesti katsottuna.