Valioliigakauden vahvalla 4-3-voitolla Leicesteristä aloittaneen Arsenalin manageri Arsene Wenger ei antanut siunaustaan tämän kesän jättisiirroille.

French Footballin haastattelema ranskalaisvalmentaja yhtyi monien näkemykseen siitä, että PSG:hen siirtyneestä Neymarista on tehty poliittinen työkalu Qatarille.

Kysyttäessä mielipidettä Neymarin historiallisesta 222 miljoonan euron siirrosta, Wenger ei säästellyt sanojaan.

– He [PSG:n omistajat] tekivät siirron maansa vuoksi. Qatar järjestää vuoden 2022 MM-kisat, joten maan täytyy esiintyä positiivisessa valossa eurooppalaisille, Wenger julisti.

– Mitä tulee rahaan, järki ei enää näyttele suurta roolia siirroissa. Ego on ottanut vallan markkinoilla. Nykyään ajatellaan, että mitä tämä siirto tuo valtiollemme suhteessa sen julkisuuskuvaan. Sen vuoksi pelaajakaupoista on tullut irrationaalisia.

Vaikka myös Arsenalia on sätitty turistien täyttämistä katsomoista, kritisoi Wenger avoimesti seurauskollisuuden merkityksen laskua.

– 30 vuotta sitten seuroja vertailtiin sen mukaan, kuinka paljon niiden otteluissa kävi katsojia. Toki myös nykyään ihmisiä kiinnostaa, että kuinka moni seuraa otteluita. Mutta sen lisäksi mukaan on tullut seurojen taloudellinen mahti. Se on todella perustavanlaatuinen muutos lajissa, 67-vuotias ranskalainen tilitti.

Wenger toi esiin myös seurojen kasvaneet tulot muun muassa televisio-oikeuksien myötä. Hän kertoi ymmärtävänsä oikeuksissa liikkuvat jättimäiset summat.

Toisaalta mies löysi ongelmakohtia joukkueiden omistajarakenteista. Wengerin mukaan seurat etäännyttävät kannattajiaan sillä, että joukkueiden omistajat ovat enenevissä määrin ulkomaalaisia.