Sadat naisten jalkapallon huippupelaajat jättävät jalkapallon taakseen jo hieman yli kaksikymppisinä etsiäkseen pysyvämmän uravaihtoehdon tai perustaakseen perheen, kertoo kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPron tuore tutkimus.

87 prosenttia FIFPron haastattelemista pelaajista kertoi, että he harkitsevat jalkapallouransa lopettamista varhain. Tutkimuksen mukaan joukkueet, joissa on korkeampi keski-ikä pärjäävät paremmin kansainvälisissä turnauksissa.

Tutkimukseen osallistui 33 maasta lähes 3300 pelaajaa, joista yli 500 pelaa maailman huippuliigoissa Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

FIFPro selvitti, että 87 prosenttia vastanneista harkitsee jalkapallon lopettamista varhain, 66 prosenttia maajoukkuetason pelaajista ei ole tyytyväisiä turnauksien palkintorahoihin, 50 prosenttia pelaajista ei saa palkkaa seuroiltaan ja että 35 prosenttia maajoukkuepelaajista ei saa palkkaa maajoukkueen edustustehtävistä.

– Tutkimuksemme osoittaa, kuinka vaikeaa ammattijalkapallon harjoittaminen on jopa maajoukkuetason pelaajille. Pelaajat, jotka omistavat vuosia elämästään päästäkseen huipulle ovat varmasti oikeutettuja saamaan oikeudenmukaisemman siivun jalkapallon tuotoista, kertoo FIFPron pääsihteeri Theo van Seggelen yhdistyksen tiedotteessa.

– Tutkimuksen tulokset ovat voimakas viesti vaikeuksista, joita naispelaajat kohtaavat tänä päivänä, lisää FIFPron naisjalkapallon komitean johtaja Caroline Jonsson.

– FIFPro on sitoutunut työskentelemään seurojen ja lajiliittojen kanssa kehittääkseen naisten jalkapalloa ja antaakseen pelaajille mahdollisuuden seurata intohimoaan lajia kohtaan.

Kansainvälinen pelaajayhdistys julkaisee raportin tutkimuksesta kokonaisuudessaan myöhemmin tänä vuonna yhdessä Manchesterin yliopiston kanssa.