Kokkolan Pallo-Veikkojen mahdollinen nousu ensi vuoden Veikkausliigaan on tuonut paljon pohdittavaa kaupungin päättäjille, kertoo Yle.

KPV on 20 pelatun kierroksen jälkeen sarjassa toisena, tasapisteissä Turun Palloseuran kanssa, joka on edellä vain paremman maalieron turvin. FC Honka hengittää kärkikaksikon niskaan kolmen pisteen päässä.

Tällä hetkellä KPV pelaa kotiottelunsa Kokkolan keskusurheilukentällä. Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Reino Herlevin mukaan konserni- ja kaupunkikehitysjaoston kokouksessa tuntui kuitenkin vallitsevan käsitys siitä, että keskuskenttä on tullut tiensä päähän.

Keskuskentällä pelaaminen vaatisi runsaasti uudistuksia, jotta puitteet vastaisivat kovempia urheilullisia vaatimuksia. Pitäisi rakentaa valaistus, uusia katsomo- ja huoltorakennukset sekä rakentaa tekonurmi ja lämmitettävä kenttä.

Toinen vaihtoehto olisi rakentaa 3500 katsojan kenttäkokonaisuus Santahakaan. Keskuskenttä kaavoitettaisiin kerrostalorakentamiseen, ja Santahaan stadion voitaisiin kustantaa Keskuskentän myymisestä saatavalla rahalla.

Herlevin mukaan kaavaprosessi pitäisi saada alulle mahdollisimman pian, jos Keskuskenttä päätetään myydä. Muuten hän ei näe asiassa kiirettä, vaan uskoo, että KPV saisi aloittaa mahdollisen liigataipaleen poikkeusluvalla keskuskentällä parannustoimien turvin.

Esillä on ollut myös tyhjästä rakennettava urheilupuisto urheilutalon ja jäähallin väliselle tontille. Vaihtoehto vaatisi kuitenkin Herlevin mukaan runsaasti yksityistä rahoitusta: sitä saisi olla urheilupuistovaihtoehdon 4–6 miljoonan kustannuksista jopa 70–80 prosenttia.

Hän epäilee kuitenkin, löytyykö tukea pelkän jalkapallostadionin rakentamiseen, minkä vuoksi hän kannustaa etsimään ratkaisua, joka tarjoaisi puitteet erilaisiin tapahtumiin ja rohkaisisi siten myös sijoittajia lähtemään mukaan.

– Silloin kaikki voittavat. Ja se olisi myös vetovoimatekijä: tapahtumat laidasta laitaan parantaisivat näkyvyyttä koko maan mittakaavassa.

– Kyllä ratkaisujakin pitää jossain vaiheessa pystyä tekemään. Ei sekään ole oikein, että käytetään suunnitteluun satoja tuhansia euroja, mutta konkreettista hyötyä ei saada.

Herlevi ei halua ottaa kantaa siihen, onko kaupunki valmis takaamaan keskuskentälle riittävät olosuhteet, jos KPV:n nousu pääsarjaan toteutuu. Yhden lupauksen hän kuitenkin antaa.

– Ei me nyt lähdetä mihinkään naapurikuntiin katselemaan kokkolalaista jalkapalloa.