Suomen A-maajoukkueen ykkösmaalivahti Lukas Hradecky oli yksi joukkueensa varmimmista suorittajista, kun Huuhkajat kaatoi lauantaina Islannin MM-karsintaottelussa 1-0. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen voitto Euroopan karsintojen I-lohkossa.

Kotijoukkue Suomi siirtyi Tampereen Ratinan stadionilla varhaisessa vaiheessa johtoon, kun Alexander Ringin upea vapaapotku kiersi kahdeksannella minuutilla maalin oikeaan ylänurkkaan.

Huuhkajien huuma oli päättyä 25. minuutilla, kun Hradeckylle sattui todellinen emämunaus. Suomalaisvahti syötti prässin alla pallon suoraan Islannin hyökkääjälle Alfred Finnbogasonille. Islantilaiskärjen ensimmäinen kosketus ei ollut kuitenkaan riittävän hyvä, eikä hän onnistunut tuikkaamaan palloa Hradeckyn ohi.

Ratinan yleisö seurasi tilannetta kauhulla, mutta Hradeckyn mukaan pahemmastakin on selvitty.

– Käsky kävi, että yritetään pelata ja liikuttaa Islannin prässiä. Se oli vähän hölmö syöttö multa, ja hän (Finnbogason) haistoi sen. Onneks hän otti vähän pitkän kosketuksen, että en pilannu joukkueeni peliä, kertoi Hradecky SuomiFutikselle.

– Hyvä näin, että päätty 1-0-voittoon, et ei sitä tilannetta enää muistella. Oon mä pahempiakin tilanteita nollannut urallani.

Suomi pääsi hakemaan lopullista ratkaisua pelille yhden miehen ylivoimalla, kun vaihdosta kentälle tullut islantilaispuolustaja Rurik Gislason hölmöili itsensä kahdella varoituksella suihkuun 76. minuutin kohdalla.

Vierasjoukkue onnistui kuitenkin vajaalla miehistölläkin vyöryttämään hyökkäyksiä Suomen maalille.

Toisen jakson lisäajalla Huuhkajien kannattajia koeteltiin jälleen. Viime vuoden lokakuussa Islanti nappasi 3-2-voiton Suomesta kahdella viime hetken maalilla. Nuo muistot palasivat lauantain loppuminuuteilla mieleen, kun Suomen rangaistusaluetta pommitettiin keskityksillä.

– Tää oli yksi tärkeimpiä revansseja, mitä urallani on tullut. Kaikki näki varmaan pelaajien halusta, asenteesta ja tahdosta, että me haluttiin voittaa tää peli. Ei se kaunista välillä ollut. Hätiköitiin välillä tossa lopussa yhden miehen ylivoimalla. Päästettiin ne vähän liian lähelle keskittää, Hradecky kertaa.

– Oltais ite voitu tappaa peli 2-0-maalilla, mut kaiken kaikkiaan… Nää on niitä, miten meijän joukkueesta muokataan yhtenäinen ja voitontahtoinen.

Islanti onnistui lopulta toimittamaan pallon maaliin, mutta osuma hylättiin paitsiona. Vierasjoukkueen ”maalia” edelsi tuplatorjunta Hradeckylta sekä useampi uhrautuvainen heittäytyminen pallon tielle.

– Siinä oli pöytä katettu fiaskolle. Yhen miehen ylivoimalla ja viimeisella minuutilla sählätään taas kotivoitto, mut onneks pidettiin. Jätkät hoiti ne tärkeimmät kaksinkamppailut boksissa. Saulit ja Eerot, kaikki tuli puolustamaan tilanteita. Tältä sen pitää näyttääki.

– Se on välillä hankalaa ja rumaa, mut suomifutis… Se on nyt tätä ja tappelua se on aina ollu. Sitten ku se pallollinen pelaaminen saadaan vielä enemmän tohon peliin mukaan, niin pystytään useamminkin voittamaan. Ei saada tän jälkee odottaa taas kahta vuotta seuraavaa voittoa.