Seinäjoen Jalkapallokerho antoi lauantaina potkut päävalmentajalleen Jose Manuel Rocalle. Potkut olivat jo kolmannet seitsemän kuukauden sisään. Seinäjoella päävalmentajan paikka on totisesti ollut tuulinen.

Päävalmentaja Rocan potkut johtuivat pelaajiston ja valmentajan erimielisyyksistä. Joukkeenjohtaja Pekka Lehtinen sanoi, että pelitapa oli suurin yksittäinen syy, joka tuotti epäluottamusta valmennuksen ja pelaajien välille. Roca lähti Seinäjoelta hymyillen, ja Lehtinen kiitteli sitä, että Raimo Sarajärven luotsaama seurajohto pystyy tekemään kovia ja vaikeita päätöksiä.

Mikä on SJK:n pelillinen identiteetti? Miten se näkyy uuden valmentajan rekrytoinnissa? Ja mitä menestys Seinäjoella tarkoittaa?

Herää kolme kysymystä. Mikä on SJK:n pelillinen identiteetti? Miten se näkyy uuden valmentajan rekrytoinnissa? Ja mitä menestys Seinäjoella tarkoittaa?

SJK pelaa mestaruudesta piste

Jos katsotaan viimeistä kysymystä, on selvää, että SJK haluaa taistella joka vuosi Veikkausliigan mestaruudesta. SJK on noussut lyhyessä ajassa Suomen mittapuulla menestyväksi seuraksi, joka haluaa pelata kirkkaimmista mitaleista. Näin sen pitääkin olla.

Sitten kuvaan tulee muuttujat. Niitä on esimerkiksi päävalmentajan potkut, joita Seinäjoella on nähty kolmet alle vuoden sisään. Jos lähdetään perkaamaan SJK:n muuttujia, huomataan, että isoin muuttuja oli se, kun Simo Valakari sai lähteä. Silloin katosi nuoren seuran identiteetti.

Isoin muuttuja oli se, kun Simo Valakari sai lähteä. Silloin katosi nuoren seuran identiteetti.

Identiteettiä etsimässä

SJK:n pelillinen identiteetti oli kasvanut Valakarin oppien mukaiseksi. Eikä se voi ikinä olla ihanteellinen tilanne, että päävalmentaja saa potkut juuri kauden alla. Sixten Boström hyppäsi Valakarin paikalle vain hetki ennen kauden avausottelua. Pelitapa muuttui, identiteetti muuttui, mutta muuttuivatko odotukset? Oliko realistista odottaa, että Boström johdattaisi lyhyellä valmistautumisella SJK:n mestaruuteen? Oliko seuran kannalta järkevää palkata Boström vetämään projektia, kun sitä ennen SJK:ssa oltiin ajateltu valmennusta prosessina.

Ei ollut. Boström valmensi SJK:ssa 1,18 pistekeskiarvolla. Se ei riittänyt SJK:lle. Tilalle tuli espanjalainen Jose Manuel Roca. Jälleen SJK:n pelaajat saivat opetella erilaisen pelitavan, joka muodostui hieman erilaisesta pelillisestä identiteetistä. Muuttuiko SJK:ssa myös odotukset uuden muutoksen myötä?

– Meidän pistekeskiarvomme pitäisi olla kaksi pistettä per peli, puheenjohtaja Sarajärvi kommentoi Ilta-Sanomille Rocan julkistustilaisuudessa kesäkuun alussa.

Prosessi oli muuttunut projekteiksi.

Odotukset eivät siis muuttuneet silloinkaan. Tavoitteet olivat yhä kivenkovalla tasolla, vaikka SJK:n kaudessa ja kauteen valmistautumisessa oli ollut enemmän muuttujia kuin koko seuran pääsarjassa pelattujen vuosien aikana. Seuran pelillinen identiteetti ja sen myötä muodostuva pelitapa oli muuttunut jo useaan kertaan. Prosessi oli muuttunut projekteiksi.

Identiteetti katosi – erimielisyyksiä

Roca valmensi SJK:ta 1,69 pistekeskiarvolla. Se on tämän kauden Veikkausliigassa kovaa valuuttaa, sillä esimerkiksi sarjassa toisena tällä hetkellä majaileva Ilves on pelannut 1,62 pistekeskiarvolla. Vain HJK on pelannut tällä kaudella yli kahden pistekeskiarvolla. Sarajärven ääneen sanoma pistekeskiarvo ei silti toteutunut, joten siltä osin oli jopa loogista, että Roca sai lopulta lähteä päävalmentajan paikalta.

Potkuihin vaikuttivat pelaajien ja valmennuksen erimielisyydet, mutta syntyivätkö ne lopulta Rocan takia vai Rocasta huolimatta? Joukkue on ollut viimeisen seitsemän kuukauden aikana sellaisessa myllerryksessä pelillisesti ja identiteetiltään, että olivatko erimielisyydet jopa nähtävissä, kun Roca palkattiin?

Loppukaudeksi valmennusvastuun ottaa Brian Page sekä Toni Lehtinen. Voisi nähdä, että tietyllä tapaa SJK palaa nyt juurilleen hetkellisesti, lähemmäksi sitä identiteettiä, mikä seurassa luotiin, kun Simo Valakari johti prosessia.

Mitä seuravaaksi?

Kaikista huolestuttavinta SJK:n nykyisessä valmennusruletissa on kuitenkin se, että seura on jälleen ensi kaudella lähtemässä uuden pelillisen identiteetin ja pelitavan maailmaan. Ei ole salaisuus, että Tommi Kautonen on pyörinyt jo kesän aikana Seinäjoella, eikä olisi ihme, mikäli Kautonen hyppäisi ensi kaudella ruoriin.

SJK:n ongelma on nimenomaan se, että seura on vielä niin nuori, ettei sille ole kasvanut identiteettiä. Sellaista identiteettiä, jonka mukaan valmennusrekrytointi tehtäisiin ja mikä määrittäisi minkälaisia pelaajia SJK:hon haluttaisiin. Ja mitkä yhdessä määrittäisivät menestystavoitteet.

Valakari loi SJK:hon identiteetin, joka on kuluvan kauden aikana tuhottu. SJK:n toimistolla täytyisi nyt miettiä todella tarkkaan, mikä seuran identiteetti on tai mikä se voisi olla. Minkälaista jalkapalloa Seinäjoella halutaan pelattavan. Mitkä ovat ne arvot, jotka ohjaavat päivittäistä tekemistä. Sen jälkeen pitäisi vasta miettiä, kuka on se valmentaja, joka täyttää nämä vaatimukset.

Muuten päävalmentajat tulevat vaihtumaan jatkossakin, eikä menestystä ole liiemmin tiedossa.