Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen vakiokasvo Miko Virtanen, 18, siirtyi Evertonin akatemiasta skotlantilaiseen huippuseuraan Aberdeeniin. Keskikentällä viihtyvä Virtanen kertoi seuran nettisivuilla, miten siirto lopulta tapahtui.

Virtanen siirtyi Evertonin akatemiaan vuonna 2011, mutta tie nousi lopulta pystyyn. Loukkaantumiset vesittivät suomalaislupauksen mahdollisuudet.

– Pelasin alle 18-vuotiaiden joukkueessa kaksi kautta, mutta se ei oikein ottanut toimiakseen lopulta. Minulla oli muutamia loukkaantumisia, enkä koskaan saanut mahdollisuutta näyttää, mitä osaan.

– Siitä syystä etsin uutta seuraa viime kesänä. Etsiminen kesti hieman pidempää, mitä olin ajatellut, mutta halusin ajan kanssa olla varma, että teen oikean siirron, Virtanen kertoi.

Lopulta näyttöpaikka avautui Aberdeenista. Iso apu oli, että Virtanen tunsi jo entuudestaan Evertonin junioreista nykyisin Aberdeenissa pelaavan Ryan Harringtonin.

– Hän (Harrington) kertoi seuralle tilanteestani. Heidän kykyjenetsijät tiesivät minusta. Seura oli heti yhteydessä isääni ja illalla olin jo lennolla Aberdeeniin ja seuraavana päivänä harjoittelin jo alle 20-vuotiaiden kanssa. Harjoittelin viikonlopun yli ja sitten maanantaina oli peli Heartsia vastaan vieraissa.

Pelissä Virtanen vakuutti valmennuksen ja seurajohdon, vaikka perhosia olikin vatsassa.

– Olin totta kai hermostunut peliin mennessä, kun en tuntenut pelaajia, paitsi Ryanin, joka helpotti. Oli siinä paineita pelata hyvin, mutta kun alkuvihellys tuli sitä unohtaa kaiken ja vain pelaa, Virtanen sanoi.

Sen jälkeen siirto oli enää allekirjoitusta vaille valmis.

– Seura kertoi viime viikolla olevansa kiinnostunut minusta ja tänään (maanantaina) saimme paperityöt valmiiksi.

Aberdeenissa on aiemmin pelannut muun muassa Huuhkajien entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen sekä maajoukkuepuolustaja Markus Heikkinen. Paatelainen siirtyi Aberdeeniin vuoden 1991 lopulla 400 000 punnalla.

Aberdeen sijoittui viime kaudella Skotlannin Valioliigassa toiseksi. Tällä hetkellä joukkue on sarjassa toisena, pisteen perässä kärjessä olevaa Celticiä.

Virtanen teki vuoden sopimuksen skottiseuran kanssa ja aika tulee kulumaan reservijoukkueen puolella tai junioreissa.

– Minulla on tämä kausi aikaa osoittaa itselleni, Paul Sheerinille (nuorisovalmentaja) ja muulle henkilökunnalle osaamiseni. Minun pitää nyt näyttää mitä osaan ja minkälainen persoona olen. Tavoite on tehdä kovasti töitä ja vakuttaa kaikki, Virtanen totesi.