Tämä kirjoitus on yleinen kiitos kaikille jalkapallo- ja miksi ei muidenkin lajien tuomareille. Samalla tämä on myös anteeksipyyntö siitä, ettemme aina muista kohdella teitä ansaitsemallanne tavalla.

”Tee meille palvelus, äläkä tuomaroi enää ikinä”, ”pilaat pelin molempien joukkueiden osalta” ja niin edelleen. Näitä kaikkia asioita allekirjoittanut on vuosien varrella pelien aikana tunteiden kuohuessa tuomareille sanonut. Onneksi viime vuosina nämä on tajunnut jättää vähemmälle.

On melko absurdia, kuinka jalkapalloa rakastavat ihmiset usein tuomareille puhuvat tai kuinka heitä kohtaan käyttäydytään. Varsinkin kun tiedetään, ettei hommasta tulisi yhtään mitään ilman heitä.

Pelaaminen ei onnistuisi ilman tuomareita

Juttua kirjoittaessani muistelin tapauksia, jolloin olen pelannut ilman tuomareita. Ensimmäisenä mieleeni tuli ala-asteen välituntipelit ja niistähän on saatu aikaan tappelu jos toinenkin.

Toinen mieleeni tullut tilanne tuomareitta pelaamisesta ovat satunnaiset harjoitusottelut. Niistä muistuu välittömästi muutama tunteenpurkaus, jonka seurauksena on tullut vakaviakin loukkaantumisia ja myös yksi ikimuistoinen tapaus, jossa toinen joukkueista jätti ottelun kokonaan kesken, koska peli lähti täysin käsistä.

On siis täysin selvää, ettei yksikään sarja toimisi ilman tuomareita. Tärkeästä tehtävästä huolimatta he saavat harvoin kiitosta.

En tiedä, olenko koskaan nähnyt mediassa otsikkoa, jossa nostetaan esiin tuomarin virheetön ottelu tai erinomainen ratkaisu tilanteessa, jonka tuomitseminen on vaikeaa jopa lukuisien hidastuskuvien perusteella. Jos tuomari on siis otsikossa, on hän todennäköisesti tehnyt virheen.

Kiitos!

Kun pelaaja tekee hattutempun voitto-ottelussa, on hän sankari ainakin oman joukkueensa keskuudessa. Kun valmentaja muuttaa pelin kulun puoliajalla ohjeistamalla pelaajiaan murtamaan vastustajan matalan blokin, saa hän palkkioksi kolme pistettä.

Mutta pidetäänkö tuomaria onnistuessaan sankarina tai saako tuomari pisteitä sarjataulukkoon, jos hän pitää 90 minuuttia ottelun täysin käsissään. Ei, joten on vähintäänkin kohtuullista, että annamme näille jalkapallomaailman ”unsung heroille” valtavan kokoisen kiitoksen.

Jalkapalloväki arvostaa teitä, vaikka ette sitä välttämättä huomaa silloin, kun huudamme teille mielikuvituksellisia ”puusilmä”-huutojamme.

Kun sanon jalkapalloväki, uskallan väittää puhuvani kaikkien pelaajien, valmentajien, katsojien ja kaikkien niiden puolesta, jotka lajin parissa ovat edes jollain tavalla.

Tulemmeko huutelemaan teille jatkossa? Varmasti. Se ei tarkoita, ettemmekö arvostaisi.

Jeremias Fisk
Twitter: @MonsieurFisk