Yhdeksän kuukautta sitten SJK yllätti ilmoittamalla menestysvalmentajansa Simo Valakarin potkuista. Seinäjoen tomut karistettuaan suomalaisesta on noussut Norjassa sankari miehen pidettyä Tromsø IL:n Norjan pääsarjassa.

Norjan yleisradion NRK:n Gunnar Grindstein kuvaa tuoreessa artikkelissaan Valakarista osuvasti valmentajan välien kylmenemistä Seinäjokeen. Miehen nimi on seuran sisällä kuin kirosana.

SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi ei halunnut puhua entisestä mestariluotsistaan NRK:lle sanaakaan.

– Minulla ei ole mitään sanottavaa Valakarista, Sarajärvi vastasi sähköpostiin.

Sarajärven lyhyen vastauksen saatuaan Grundstein soitti seuraavaksi urheilujohtaja Christoffer Kloolle. Vaitiolo jatkui.

– Kuten puheenjohtajamme sanoi, kukaan seurassa ei halua kommentoida valakaria, Kloo vastasi tylysti.

Lue SJK:n vastaus aiheeseen tästä linkistä.

Saadakseen kommentteja Valakarista, Grundstein joutui lopulta matkustamaan Seinäjoelle saakka itse tapahtumapaikalle SJK:n OmaSP stadionille. sieltä löytyi seuran intohimoinen englantilaiskannattaja Julian Dawe.

20 vuotta Suomessa asunut Dawe suostui ensimmäisenä puhumaan Grundsteinille Valakarista.

Tuloksetonta tiedonmetsästystä

Dawen kuva Valakarista oli posiitivinen, niin kuin Norjassa mies oltiin opittu tuntemaan.

– Avoin ja ystävällinen kaveri. Hän menestyi mielestäni täällä ja pärjää nyt Norjassa. Pelaajat antavat Simolle kaikkensa, hänen luonteensa ja karismansa. Kyse ei ole vain jalkapallosta. Simo auttaa mielestäni myös rakentamaan menestystä, Dawe kehui.

Dawen haastattelu joudutaan lopulta jatkamaan loppuun stadionille ulkopuolella, sillä Grundsteinin mukana olleen SJK:n myymäläpäällikön puhelin soi. Soittaja on seuran jalkapallojohtaja Teemu Virtanen.

Virtanen pyytää Grundsteinia keskeyttämään haastattelun ja poistumaan stadionilta välittömästi.

– Ulos. Voitko sulkea kameran kiitos, myymäläpäällikkö tiuskaisi.

Dawen haastattelun lisäksi Grundstein oli sopinut saavansa kommentit SJK:n mediavastaaja Lari Paskilta. Myös kannattajakerho Kloppien yhteyshenkilönä toimiva Paski kuitenkin peruu haastattelun.

– Hei, olen todella pahoillani, mutta en halua olla osana tätä tarinaa. Meidän täytyy perua haastattelu, Paski vastaa.

Pitkän etsinnän jälkeen Grundstein saa yhdet kommentit seuran sisältä SJK:n keskikenttäpelaaja Johannes Laaksoselta.

– Simolla oli oma tyylinsä. Hän haki parannusta koko ajan ja sai paljon arvostusta osakseen. Samalla hän oli kuin pelaajien kaveri.

Norjassa suuri sankari

Norjassa Valakari on saanut pelastajan maineen. Suomalaisvalmentaja onnistui kaapimaan 13 ottelusta 23 pistettä pelastaen Tromsøn katastrofaaliselta putoamiselta.

Artikkelinsa loppuun Grundstein haastattelee Valakaria itseään. Mistä seuran viha kumpuaa, on vaikea ymmärtää.

Valakari ei nimittäin kanna enää kaunaa SJK:lle potkuista. Puheenjohtaja Sarajärven kanssa mies ei ole vaihtanut sanaakaan eron jälkeen, mutta kunnioitus säilyy.

– Siihen liittyi paljon intohimoa, intensiteettiä ja keskusteluja. Kukaan ei ole kuitenkaan seuraa suurempi. Jos omistaja päättää, etten ole enää oikea valmentaja, se on hänen päätöksensä, Valakari kommentoi.

– En ole puhunut Sarajärvelle helmikuun jälkeen. Tulen kuitenkin aina kunnioittamaan hänen tekojaan suomalaiselle jalkapallolle ja seuralle. Kunnoitan häntä myös siitä, että hän antoi minulle mahdollisuuden.

Lue SJK:n vastaus aiheeseen tästä linkistä.

Muokattu 26.11 klo 17:57 Laaksonen on pelipaikaltaan keskikenttäpelaaja. Raimo Sarajärven nimi korjattu. Paskin titteli korjattu.