Vaasan Palloseuran pallonhallinta- ja syöttötilastot kestävät vertailun myös Euroopan huippusarjoihin, selviää Veikkausliigan tilastoja analysoivan Kuntopuntari-blogin selvityksessä.

VPS on parilla viime kaudella luottanut pallonhallintaan perustuvaan pelitapaan, mikä näkyy myös joukkueen tilastoissa. Kaudella 2016 ylistetty pelitapa toi vaasalaisille pääsarjan neljännen sijan ja paikan europeleihin. VPS aloitti myös tänä vuonna sesonkinsa vahvasti, mutta heinäkuussa käynnistyi kolmen kuukauden voitoton putki, jonka vuoksi joukkue ylsi Veikkausliigassa vasta kahdeksanneksi.

Kuntopuntari-blogin mukaan VPS:n pallonhallintaprosentti päättyneellä kaudella ottelua kohden oli 63 % (HJK toisena 61 %) ja syöttöprosentti 89,8 %. Saksan Bundesliigan hallitsevan mestarin Bayern Münchenin pallonhallintaprosentti kuluvalla kaudella on ollut 62,7 % ja syöttöprosentti 88,1 %.

Allsvenskanin mestariksi kruunattu Malmö oli päättyneellä kaudella Ruotsin pääsarjan eniten palloa pitävä joukkue prosentilla 56,5 %. Tarkimmat syötöt puolestaan oli Östersunds FK:lla, jonka syötöt menivät 85,5-prosenttisesti perille.

VPS syötti keskimäärin 686 syöttöä ottelua kohden, seuraavaksi eniten niitä oli HJK:lla, 544. Veikkausliigassa ei mikään joukkue ole latonut VPS:n kaltaisia lukemia ainakaan viimeisen viiden kauden aikana, kun InStat on sarjaa tilastoinut. Lähimmäksi pääsee kauden 2014 HJK, joka syötti keskimäärin ottelua kohden 620 syöttöä, joista 84 % omille.