Jalkapallossa ja urheilussa on miesten ja naisten välillä merkittäviä tuloeroja. Yle Urheilun, Norjan yleisradio NRK:n ja Ruotsin SVT:n tasa-arvoselvityksen mukaan miehet tienasivat näissä maissa viime vuoden aikana urheilijoina peräti 134 miljoonaa euroa.

Sen sijaan naisten ansiot jäivät 7,5 miljoonaan euroon. Suomessa jalkapalloilijoilla naisen euro oli miehiin verrattaessa vain neljän sentin arvoinen.

Tim Sparvin mielestä eroihin tarvitaan muutosta. Huuhkaja-kapteeni uskoo mediahuomiolla olevan roolinsa ilmiössä.

– Se on valitettavasti niin, että jossain määrin kysyntä ja tarjonta vaikuttavat. Tällä hetkellä esimerkiksi miesten A-maajoukkue kiinnostaa sponsoreita ja yleisöä eniten. Luulen, että naiset saavat liian vähän huomioita mediassa, joten ehdottomasti enemmän medianäkyvyyttä heille, Sparv kommentoi Yle Urheilulle.

Tuloerot näkyvät myös isojen arvoturnausten palkintorahoissa. Vertauksena Uefan palkintoraha naisten EM-kultajoukkueelle oli vain 1,2 miljoonaa euroa. Miesten EM-turnauksessa pelkästä osallistumisesta saa kahdeksan miljoonaa.

Pienet ansiot johtavat siihen, että naiset eivät voi laittaa kaikkia paukkuja urheiluun. Töitä ja opiskeluja on tehtävä oman lajin ohella.

Sparv kyseenlaistaa Ylen haastattelussa myös miesten panoksen.

– On liian helppoa olla sanomatta mitään ja ajatella, että se on heidän ongelmansa. Uskon, että me voisimme ottaa enemmän vastuuta, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo paranee, keskikenttäpelaaja peräänkuuluttaa.

Lähde: Yle Urheilu