Viime vuosina valtavasti paisuneet siirtosummat ovat saaneet aikaan suuria muutoksia jalkapallomaailmassa. Agentit nettoavat megasiirroista jopa kymmenien miljoonien korvauksia ja lakkoilevat jalkapallodiivat ovat jo arkipäiväinen ilmiö.

Borussia Dortmund on saanut viimeisen vuoden sisällä oman osansa kiukuttelevista ja oikuttelevista tähdistä. Viime kesänä treeneistä lintsasi omin luvin Ousmane Dembélé, joka onnistui kuin onnistuikin pakottamaan siirtonsa Barcelonaan – Dortmundin onneksi toivotun muhkeaa korvausta vastaan.

Viime päivinä vuorossa on ollut Pierre-Emerick Aubameyang, joka otti niin ikään ”ommoo lommoo”. Gabonilaishyökkääjä tuntuu saaneen Dortmundista tarpeekseen ja on vahvasti matkalla Arsenaliin.

Bayern Münchenin valmentaja Jupp Heynckes pitää kehitystä vaarallisena. Hän ei henkilökohtaisesti sallisi pelaajilta moista käytöstä ja pitää myös ostavien seurojen toimintaa arveluttavana – ennen kaikkea näiden itsensä kannalta.

– Siirtoja on yritetty aina pakottaa läpi, mutta tällä hetkellä mittasuhteet ovat aivan toisia, Heynckes totesi lehdistötilaisuudessa Focusin mukaan.

– Suhtaudun ilmiöön hyvin kriittisesti. Minusta jalkapalloilijat ovat etuoikeutettuja, kun ajatellaan, kuinka kovaa ja raskasta muiden on ansaita kuukausitulonsa.

72-vuotiaan valmentajakonkarin mukaan pelaajilta on kateissa niin ammattietiikka kuin moraalikin, sekä kyky nähdä omaa nenäänsä pidemmälle.

– En vaadi solidaarisuutta, mutta minusta tällaisia pelaajia ostavien seurojen kannattaisi harkita toimiaan kahdesti. Minä itse en huolisi näitä pelaajia, Heynckes lataa.

– Ostavien seurojen täytyy tiedostaa, että samat pelaajat voivat tehdä joskus samoin myös uudessa seurassaan.

– Meidän täytyy vetää selkeät rajat. Pelaajien täytyy tietää, mikä on sopivaa ja mikä ei. Heille täytyy tehdä heidän vastuunsa selväksi. Pelaajilla on velvollisuuksia seuraansa kohtaan. Minusta tuntuu, että Bayern Münchenissä asia toimii juuri näin.

Heynckes on huolissaan siitäkin, nousevatko tulevaisuudessa myös pääsylippujen hinnat seurojen pelaajakulujen karatessa käsistä.

– Meidän täytyy varoa, etteivät fanit käännä meille vielä selkiään, hän huomauttaa.