© Kuva: Getty Images

Bundesliigajätin ”Keltainen seinä” suurboikottiin – Saksassa taistellaan muualta tuttua kehitystä vastaan

Jättitarjous Huuhkajien Kreikka-matsiin!

Jos Huuhkajat voittaa tai pelaa tasapelin Kreikkaa vastaan, saat 10€ panoksella 40€ voiton!

Mammonan merkitys nykyaikaisessa huippujalkapalloilussa on kaikkien tiedossa. Pelaajista maksetaan kolminumeroisia miljoonamääriä, agentitkin ovat multimiljonäärejä ja pääsylippujen hintojen noustessa kaukomailta matkustavat turismit täyttävät katsomoita. Meteli stadioneilla vaimenee ja yhä useampi jalkapallon ystävä tyytyy katsomaan pelejä televisiosta.

Juuri televisiosopimukset ovatkin tärkeässä roolissa siinä, millä jättiläisseurojen massiiviset kulut katetaan – upporikkaita kummisetiä toki täysin unohtamatta. Eikä TV-sopimuksilla tarkoiteta vain kansallisia lähetyksiä, vaan vaikkapa Aasian markkinoita. Ei ollut sattumaa, että esimerkiksi viimeisin El Clásico pelattiin jouluaatonaattona puoliltapäivin – toisin sanoen Aasiassa prime time -aikaan.

Osa tätä luonnollista kehitystä on, että ”täydet kierrokset” katoavat ja ottelut hajautetaan useille eri päiville ja kellonajoille. Euroopan suurimmista sarjoista Saksan Bundesliiga on kuitenkin yhä asetellut valtaosan kierroksen otteluistaan edelleen lauantaipäivälle klo 15.30 (paikallista aikaa). Kierroksen viimeiset ottelut on sitten pelattu sunnuntaina.

Nyt tämäkin on muuttumassa. Vaikka sekä pelaajat että kannattajat ovat murskaavan ylivoimaisella enemmistöllä lauantain kannalla ja arkipelejä vastaan, on liigaorganisaatio päättänyt toisin. Bundesliigaa pelataan nimittäin kevätkaudella myös maanantaisin.

Kauden ensimmäinen maanantaipeli on edessä 19. helmikuuta, kun Eintracht Frankfurt saa vieraakseen RB Leipzigin. Tasan viikkoa myöhemmin on edessä ottelu Borussia Dortmund-Augsburg, mutta poikkeuksellisen tyhjien katsomojen edessä.

Keltainen seinä jää kotiin

Borussia Dortmundin kotistadion Signal Iduna Park on Camp Noun ja Wembleyn jälkeen Euroopan kolmanneksi suurin jalkapallostadion. Se on myös valtaosassa peleistä loppuunmyyty ja nauttii Euroopan suurimmasta yleisökeskiarvosta. Katsojaboikotilla on siis paitsi näkyvä niin myös kuuluva merkitys, ja nyt Dortmundin maailmankuulu ”Keltainen seinä” aikoo loistaa poissaolollaan.

Kicker kertoo, kuinka Dortmundin keltaisessa ja äärimmäisen äänekkäässä eteläpäätykatsomossa sijaitsevat eri ultra- ja faniryhmittymät ovat päättäneet ryhtyä yhteisboikottiin edellämainitussa maanantaipelissä.

– Olemme tulleet pisteeseen, jossa hyväksyttyjen toimien raja on lopullisesti ylitetty, emmekä voi enää hyväksyä alkamisaikojen älytöntä kehitystä, eteläpäädyn ryhmittymien yhteislausumassa todetaan.

– Raskain sydämin, mutta asiastamme vakuuttuneina olemme päättäneet pysyä kaukana tuosta ottelusta ja antaa tuona päivänä pääsylippujemme olla.

– Ennen kaikkea seurat ovat tavoitelleet maanantaipelejä ajattelematta lainkaan omien faniensa intressejä. Borussia Dortmund ei valitettavasti tee tässä asiassa poikkeusta. Jos uusia rahanlähteitä on näköpiirissä, unohtuu vastuu omia kannattajia kohtaan silmin nähden helposti. Silloin se jää kakkoseksi, kun vihjataan oletetusta uhasta kilpailukyvylle.

Faniyhteenliittymän mukaan maanantaipelit merkitsevät Bundesliigalle ”konkurssi-ilmoitusta”, sillä esimerkiksi 600 kilometrin päästä Augsburgista kannattajia tuskin Dortmundiin juurikaan matkustaisi. Bundesliigassa on pitkät ja ansiokkaat perinteet myös vierasfanimatkojen osalta.

– Kun otteluita pelataan silloin, kun kenelläkään ei ole aikaa mennä stadionille, paljastaa se sen, kuinka yhdentekevää faneista on tullut.

Jättitarjous Huuhkajien Kreikka-matsiin!

Jos Huuhkajat voittaa tai pelaa tasapelin Kreikkaa vastaan, saat 10€ panoksella 40€ voiton!