Onko se Philippe Coutinhon siirto Barcelonaan yli 150 miljoonalla eurolla? Onko se kenties kohta tapahtuva ja jo varmalta näyttävä Alexis Sánchezin loikka Arsenalista Manchester Unitediin? Vai oliko se Diego Costan paluu Atlético Madridiin?

Ei yksikään näistä. Vuoden potentiaalisesti paras pelaajasiirto tapahtui Saksassa, kun sekä vanha että uusi seura tiedottivat Leon Goretzkan siirtyvän tulevana kesänä Schalkesta Bayern Müncheniin (uutinen). Vapailla papereilla, ilman minkäänlaista siirtokorvausta.

Lähes kaikkien jättien hankintalistalla

Parin viikon päästä 23 vuotta täyttävä Goretzka teki ammattilaisdebyyttinsä jo 17-vuotiaana kakkosbundesliigassa pelanneen Bochumin paidassa. Seuraavana kesänä Schalke hankki Goretzkan riveihinsä lähteistä riippuen 3-4 miljoonan euron siirtokorvauksella. Sopimus oli viisivuotinen, mutta jäi Schalken suureksi harmiksi Goretzkan ainoaksi Gelsenkirchenissä.

Goretzka on kehittynyt Schalkessa hiljalleen Bundesliigan ja Saksan maajoukkueen eliittipelaajaksi. Hänellä on painava ja tarkka laukaus, ja hän on erinomainen pääpelaaja. Tekniset taidot ja pelisilmäkin ovat ensiluokkaisia, ja tärkeänä valttina Goretzkaa voidaan peluuttaa monella eri pelipaikalla.

Ei siis ihme, että Goretzkan halusivat riveihinsä lähestulkoon kaikki Euroopan eturivin seurat. Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal. Ainakin kaikki nämä oltiin nuoreen saksalaiseen huhurintamalla yhdistetty. Lipsauttipa Saksan jalkapalloliitossa työskentelevä ex-huippupelaaja Oliver Bierhoff jo marraskuussa Goretzkan siirtyvän Englantiin, ”koska Valioliigassa maksukyky on aivan toisella tasolla muuhun Eurooppaan verrattuna”.

Schalken uskottiin olevan enemmän kuin valmis myymään Goretzkan Espanjaan tai Englantiin jo viime kesänä, tai viimeistään tammikuussa. Ihan vain siitä ilosta, ettei Bayern München nappaa miestä ilmaiseksi.

Bayernilla on imua

Toisin kuitenkin kävi, mutta miksi? Uskon vahvasti siihen, että Englannista on saatettu tarjota Goretzkalla hyvinkin tuhdimpaa palkkapussia, mutta raha ei ratkaise vieläkään aivan kaikkea. Bayern Münchenillä on tänäkin päivänä valtavasti vetovoimaa nuorten saksalaispelaajien ja suurimpien bundesliigatähtien keskuudessa. ”Kun Bayern koputtaa oveen, on se aina kiinnostavaa”, sanoi muuan Robert Lewandowski jo vuonna 2012 – ja siirtyi kaksi vuotta myöhemmin ilmaisella siirrolla Bayerniin.

Robert Lewandowski siirtyi Goretzkan tapaan Bayern Müncheniin ilmaisella siirrolla. Kuva: Getty Images

Ei Leon Goretzka Philippe Coutinhon tasolla suinkaan ole – ainakaan vielä – mutta nuoressa miehessä on aineksia vuoden parhaaksi siirroksi nimenomaan hinta-laatu-suhdetta vasten peilattuna. Nollalla eurolla saa harvoin nykyjalkapalloilussa näin valtavasti laatua. Ja kukaties Goretzkan markkina-arvo on 2-3 vuoden päästä jo yli sadan miljoonan euron?

Vaikka pelaaja ei vielä kovin tuttu olisikaan, ei kannata väheksyä faktaa, että Goretzka nousi vuoden 2017 aikana runkomieheksi Saksan maajoukkueessa – kenties maailman tämän hetken tasokkaimmassa pelaajaryhmässä. Kaksiin edellisiin arvokisoihinkin hän oli jo tyrkyllä, mutta loukkaantuminen vesitti molemmilla kerroilla kisahaaveet.

No, Bayerniin vei miehen tie. Mitä se sitten mahtaa tarkoittaa? Ensinnäkin se todistaa jälleen kerran sen, että Bayern ei halua luopua valta-asemastaan kansallisessa sarjassa, ja haluaa menestyä lähivuosina Euroopan kentillä.

Bayernilla on jo erittäin pitkä historia Bundesliigan sisältä tehtävistä pelaajasiirroista, ja siirrot ovat olleet pääasiassa joko hyvin edullisia tai jopa ilmaisia. Omat rivit vahvistuvat muiden kakuista kuoritulla kermalla, ja samalla vastustajat heikkenevät. ”Ei kesää ilman kuppausta”, sanottiin Suomessakin ennen vanhaan. Otetaanpa pieni historiikki Bayernin Bundesliigan sisältä tekemiin hankintoihin, vaikkapa viimeisten kymmenen kauden ajalta:

2009-2010:
Mario Goméz (Stuttgart), 30 milj. euroa
Ivica Olic (HSV), ilmainen

2010-2011:
Luiz Gustavo (Hoffenheim), 17 milj. euroa

2011-2012:
Manuel Neuer (Schalke), 30 milj.euroa

2012-2013:
Mario Mandzukic (Wolfsburg), 13 milj. euroa
Dante (Mönchengladbach), 4,7 milj. euroa

2013-2014:
Mario Götze (Dortmund), 37 milj. euroa

2014-2015:
Robert Lewandowski (Dortmund), ilmainen

2015-2016:
Joshua Kimmich (Stuttgart), 8,5 milj. euroa

2016-2017:
Mats Hummels (Dortmund), 37 milj. euroa

2017-2018:
Niklas Süle (Hoffenheim), 20 milj. euroa
Sebastian Rudy (Hoffenheim), ilmainen

2018-2019:
Leon Goretzka (Schalke), ilmainen

Leverkusenin pääscoutti toinen mahtikaappaus

Bayern München ilmoitti suorasanaisesti viime kesänä, kun ennen kaikkea PSG ja Barcelona mellastivat siirtomarkkinoilla, ettei se tule lähtemään Euroopan suurseurojen nokitteluun mukaan. Sen sijaan Bayern julisti tulevansa sijoittamaan isoja rahoja junioriakatemiansa olosuhteisiin ja harjoituskeskukseensa.

Ilmeisesti Bayernia ei tulla jatkossakaan (ainakaan lähivuosina) näkemään kilvoittelussa reilusti yli 100 miljoonaa euroa maksavista tulevista coutinhoista, mutta taistelua eurofutiksen herruudesta se ei aio luovuttaa suosiolla. Strategiaa vain on ollut pakko soveltaa omaan agendaan sopivaksi.

Kuten Goretzkan tapauksesta nähdään, toimii Bayernin rysä edelleen loisteliaasti kotimaisten huipputalenttien osalta. Ja jotta scouttaus toimisi myös ulkomailla, palkkasi seura torstaina riveihinsä Bayer Leverkusenin pääscoutin Laurent Bosserin.

Leon Baileyn löytäjä tarttui piilossa Bayernin haaviin. Kuva: Getty Images

45-vuotias ranskalainen värväsi Leverkuseniin tällä kaudella todellisen läpimurtonsa tehneen Leon Baileyn ja oli ensimmäisten joukossa kilvoittelemassa myös Ousmane Dembéléstä ja Kingsley Comanista. Jatkossa Bosser etsii talentteja suoraan baijerilaisjättiläiselle.

Outo palvelus Bundesliigalle

Se, millä Bayern voi jatkossa haastaa La Ligan mahtiseurat ja Valioliigan ökyrikkaat myös Euroopan kentillä, on joukkueen yhtenäisyys. Joukkueessa kun pelaa näillä näkymin ensi kaudella ainakin kymmenen Saksan maajoukkuepelaajaa.

Luonnollisesti yksi tämän järjestelyn voittajista on myös Saksan maajoukkue, jonka runko pääsee harjoittelemaan yhteispeliään samassa joukkueessa vuoden ympäri. Lisää pystejä luvassa tulevina vuosina?

Suuri häviäjä sen sijaan on Bundesliiga. Saksassa on puhuttu jo muutaman vuoden ajan ”skotlantilaisista olosuhteisista” Bayern Münchenin ylivoimasta puhuttaessa, eikä baijerilainen siirtopoliitiikka puntteja lainkaan tasoita.

Christian Falk

@cfbayern
CEO Rummenigge says that @FCBayern did the Transfer also for the league. So Goretzka will stay in Bundesliga @FCBarcelona @Arsenal

Vaikka Karl-Heinz Rummenigge julistikin Goretzkan siirron jälkeen ”Bayernin tehneen Bundesliigalle palveluksen”, on heitto helppo tulkita pirulliseksi ivailuksi haastajille. Etenkin, jos huhupuheet siitä, että Goretzka ja Bayern olisivat sopineet siirrosta jo viime kesänä, mutta lykkäsivät siirtoa mieluummin tälle kesälle siirtokorvauksen välttäkseen, pitävät paikkansa.

Siirtosummien lähteenä on Transfermarkt.