Karisma, johtajuus, seurauskollisuus. Nämä kolme asiaa tulevat monesti mieleen, kun kuvaillaan Gianluigi Buffonia.

Italian maalivahtilegenda juhlistaa tänään 40-vuotissyntymäpäiviään.

Takana on yli 20 vuoden ura ammattilaisena, johon on mahtunut kaikennäköistä.

Lukuisia Serie A -mestaruuksia, cup-voittoja ja maailmanmestaruus Italian kanssa vuodelta 2006. Tähän lisäyksenä henkilökohtaisia palkintoja, kuten 12 valintaa Serie A:n parhaaksi maalivahdiksi.

Kukaan ei ole pystynyt Italiassa pelipaikalla samaan.

Pitää myös muistaa, että Buffonista on edelleen maksettu kallein maalivahdista pulitettu siirtosumma. Juventus maksoi jo 2001 Parmalle tulevasta seuraikonistaan tuohon aikaan käsittämättömän 52,88 miljoonaan euron korvauksen.

Hulppea hinta kestää vertailua jopa nykypäivän markkinoilla, kun siirtosummat ovat karanneet tähtitieteellisiin lukemiin.

Saavutuksia isompana asiana kuitenkin pitää nostaa esille lojaalisuus.

Yksi iso päätös.

Yhden seuran mies

Buffonin kaltaiset yhden seuran miehet ovat jalkapallomaailmassa katoava luonnonvara. Italialainen on pelannut siirrostaan lähtien liki 17 vuotta Juventuksen mustavalkoisessa paidassa.

Uskollisuus kulminoituu erityisesti vuoteen 2006 ja Calciopoli-skandaaliin, joka jätti ruman jäljen Juventuksen seurahistoriaan.

Kyseessä oli sopupelijupakka, jossa useampaa Serie A -seuraa tutkittiin otteluiden järjestelystä. Rangaistuksia jaeltiin toisillekin suurseuroille. AC Milan, Fiorentina ja Lazio kuitenkin saivat säilyttää sarjapaikkansa.

Juventus taas pudotettiin pistemenetysten kera Serie B:hen sarjaporrasta alemmaksi. Myös kaksi seuran viimeisintä Serie A:n mestaruutta mitätöitiin.

Tuleva vuosi divaritasolla olisi saanut monen huippupelaajan lähtemään, mutta ei Buffonia.

Vaikka tuolloin Real Madridin Iker Casillasin ohella maailman parhaalla maalivahdilla olisi ollut kysyntää, italialainen ei hylännyt Juventusta vaan kärsi rangaistusvuoden muun seuran mukana.

Myöhemmin Buffon on avannut tuon kesän päätöstään enemmän. Maalivahdin esimerkin myötä myös Mauro Camoranesin, Alessandro Del Pieron ja Pavel Nedvedin kaltaisia avainpelaajia jäi torinolaisseuraan.

– Päätimme pysyä yhdessä kunnioitaaksemme pelipaitaa, seuraa ja sen faneja. Menetimme kaiken saadaksemme asioita, joita ei voi viedä pois. Kunnioitusta ja rakkautta, Buffon kirjoitti viime vuonna La Stampan kolumnissaan.

Ilman tätä päätöstä Buffon ei välttämättä olisi yhtä kunnioitettu kuin tänä päivänä. Maalivahti osoitti ennenkuulumattomalla tavalla uskollisuutta asettamalla seuran oman menestyksensä edelle.

Juventukseen jääminen pahimman kriisin keskellä teki Buffonista rakastetun hahmon ympäri maailmaa.

Viimeinen kruunu saavuttamatta

Vaikka Buffon on voittanut urallaan lähes kaiken, yksi kruunu on edelleen saavuttamatta. Juventus-ikoni ei ole voittanut koskaan Mestarien liigaa.

Takana on kuitenkin kaksi katkeraa hävittyä finaalia. Edellisellä kerralla keväällä 2015 Barcelona hautasi Buffonin unelman 3-1-erolla. Ensimmäisellä kerralla kaudella 2002-2003 puolestaan rakas vihollinen AC Milan ryösti pystin rangaistuspotkukilpailussa.

Puuttuva pokaali on puskenut Buffonia jatkamaan uraansa näinkin pitkälle, mutta ei ikuisesti.

Mikäli Buffonin puheita on uskominen, tämä kausi voi olla siihen viimeinen mahdollisuus.

– Se ei muuttaisi mitään pelata vuosi tai kaksi pidempään. Se ei toisi mitään, mitä en ole aiemmin saavuttanut. Ainoa tapa on, että Juventus voittaisi Mestarien liigan ja pääsisin kilpailemaan seurajoukkueiden maailmanmestaruudesta, maalivahti vihjasi ennen kautta Sky Italialle.

Vaikka Mestarien liigan voittoa ei tulisikaan, Buffon voi kunnialla ripustaa nappulakenkänsä naulaan. Arvostus ei katoa minnekään.

Joni Ahokas
Twitter: AhokasJoni