SM Caenin suomalaislupaus Timo Stavitski teki eilen tiistaina debyyttinsä Ranskan pääsarjassa Ligue 1:ssä ottelussa Bordeaux’ta vastaan.

Stavitskin, 18, uralla on tapahtunut paljon lyhyessä ajassa. Hän siirtyi viime kaudeksi Veikkausliigan Rovaniemen Palloseuraan Helsingin Jalkapalloklubin reservijoukkueesta Klubi 04:stä, jonka kanssa hän oli pelannut Miesten Kakkosta.

Kausi RoPS:n kanssa oli Stavitskille kaivattu, todellinen läpimurto, ja pian tarjouksia alkoi sadella. Nuorukainen kertoo alle 19-vuotiaiden EM-turnauksen sivuston blogissaan, että Caen teki kuitenkin välittömästi vaikutuksen.

– Tarkoitukseni oli joulukuun 2017 alussa lähteä tutustumaan Caenin organisaatioon ihan pariksi päiväksi ja lentää sitten takaisin Suomeen miettimään vaihtoehtojani. Kaikki näytti kuitenkin heti niin hyvältä ja olin niin tyytyväinen, että olin valmis allekirjoittamaan sopimuksen käytännössä samana päivänä.

– Tietysti mietin toista vaihtoehtoani, eli FC Barcelonaakin. Mutta heidän kanssaan sopimus olisi koskenut seuran B-joukkuetta, joka on toki myös kova joukkue. Pidin kuitenkin Caenista heti. Minulle merkittävin asia oli päästä miesten pääsarjajoukkueeseen ja Ranska tuntui sopivalta.

– Taso ja tempo on kovempaa kuin Suomessa. Tuntuu kuitenkin, että pelaan paremmin, kun ympärillä on kokeneempia ja parempia pelaajia. Sopimukseni on pitkä, joten läpimurrosta en vielä ala puhumaan!

Vaikka Stavitski onkin ottanut isoja askelia tiuhaan tahtiin, tuli tiistain debyytti Caenin edustusjoukkueessa hänelle pienoisena yllätyksenä – olihan hän ehtinyt edustaa uutta seuraansa vasta muutaman viikon.

– Edustusjoukkueen kokoonpanoon tiistain (16.1.) peliin pääseminen alkoi selvitä minulle edellisen viikon aikana. Treenit menivät tosi hyvin ja sunnuntaina pelasimme sisäisen harjoitusottelun. Pelasimme reservijoukkueen ja niiden edustuksen miesten kanssa, jotka olivat pelanneet vähemmän tai eivät ollenkaan edellisessä matsissa.

– Puhuin valmentajan kanssa pelin jälkeen ja hän oli tyytyväinen suoritukseeni. Siinä vaiheessa aloin ajatella, että voisin päästä kokoonpanoon Bordeaux’a vastaan. Maanantaina sain tietää, että olen avauksessa ja vielä kärjessä. Se oli iso yllätys! Mutta kiva sellainen tietysti.

– En ollut pelannut ehkä viiteen vuoteen kärjessä, joten sitä kyllä ihmettelin ensin. Valmentaja selitti minulle asian kuitenkin hyvin, eikä siinä sitten enää ollut mitään ihmeellistä.

– Minua jännitti peliä edeltävän alkulämmittelyn aikana ihan älyttömästi. Sitten kun peli alkoi, annoin vain mennä. Bordeaux’lla on iso stadion, mutta se ei ollut tällä kertaa täynnä. Se oli ehkä minulle ihan hyvä juttu. Olisin varmasti jännittänyt enemmän, jos väkeä olisi ollut todella paljon.

Stade Malherbe Caen

@SMCaen
Timo Stavitski 🇫🇮

– Peli oli minulta debyytiksi hyvä, mutta haluan pelata ehdottomasti paremmin ja eri lailla. Haluan käyttää enemmän nopeuttani ja muita vahvuuksiani, jolloin olen vaarallisempi. Se ei ollut minulta huono suoritus, mutta näen itseni erilaisena pelaajana.

– Olen nyt avannut oven, eli tehnyt debyytin. Se tapahtui nopeasti, mutta seuraavaksi odotan, että pääsen tekemään tehoja ja pelaamaan vielä paremmin. Haluan ottaa koko ajan askelia ylöspäin.

– Pelasin vielä vuosi sitten Kakkosessa, eli Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Kaikki mitä nyt koen, on ollut minulle suurta unelmaa. Haaveilin, että jonain päivänä pelaan kovassa liigassa. Se, että asiat kävivät näin nopeasti, on iso yllätys.

– Olen kuitenkin ajatellut etenemistä askelittain. Jos pärjään Klubi04:ssä Kakkosessa, voin päästä johonkin liigajoukkueeseen. Jos taas pelit menevät hyvin liigassa, en näe syytä, miksen voisi päästä ulkomaille. Kaikki on mennyt juuri niin kuin toivoin.