Dortmundin maailmankuulu ”keltainen seinä” tänään täynnä aukkoja – mistä on kyse?

© Kuva: Getty Images

Borussia Dortmundin kotistadion Signal Iduna Park on kapasiteetiltaan Euroopan toiseksi suurin jalkapallon seurajoukkueen stadion. Sen edelle mahtuu ainoastaan Barcelonan Camp Nou – sekä tällä kaudella myös Wembley, jolla Tottenham pelaa tilapäisesti kotiotteluitaan.

Kun otetaan huomioon myös stadionin täyttöaste, ei Dortmundin yleisömäärille löydykään voittajaa. Dortmundin tämän kauden kotiotteluiden yleisökeskiarvo on Bundesliigassa 80 940 katsojaa/peli, ja keskiarvo on jo yhdeksättä peräkkäin yli 75 000 katsojaa.

Dortmundin huikeaa tunnelmaa ei luo ainoastaan pelkkä yleisömäärä, vaan myös katsojien laatu. Kannustus on äänekästä, ja faniryhmien täyttämä päätykatsomo – lempinimeltään ”Gelbe Wand” eli ”Keltainen seinä” – herättää kunnioitusta yli valtakunta- ja seurarajojen.

Tämän illan ottelussa Dortmund-Augsburg kaikki on kuitenkin toisin. Eteläpäätyyn mahtuu 24 500 läpi ottelun seisovaa katsojaa, mutta nyt valtaosa heistä jää kotiin. Fanien yhteenliittymään kuuluvista eri fanikerhoista peräti 350 on ilmoittanut boikotoivansa ottelua. Tämä merkinnee reilusti yli puolta keltaisen seinän normaalista katsojamäärästä.

Syy boikottiin on pelipäivässä. Bundesliigassa pelataan tällä kevätkaudella ensimmäistä kertaa historiassa otteluita maanantaisin, ja uudistus on saanut läpi Saksan tyrmistyneen vastaanoton.

Kaikkiaan maanantaipelejä on kevään aikana viisi. Näistä ensimmäinen pelattiin viikko sitten Frankfurtissa (Eintracht Frankfurt-RB Leipzig). Tuolloin kannattajat tyytyivät protestoimaan kovasanaisin plakaatein, heittämällä kentälle sadoittain tennispalloja ja aiheuttamalla infernaalisen metelin puhaltamalla pilleihin läpi koko ottelun.

Dortmundin ratkaisu on vielä kovempi – laaja boikotti. Dortmundin kannattajaryhmien mukaan ”raja on ylitetty”. Eikä stadionilta puutu tänään pelkästään äänekäs Keltainen seinä. Myöskään tauko-ohjelmaa ei järjestetä, ja infopisteet pysyvät kiinni. Vapaaehtoistyöntekijätkin liittyvät boikottirintamaan.

– Meidän mielestämme on aika tehdä jotain ammattifutiksen kaupallistamista ja voiton maksimointia vastaan ja vahvistaa sitä, mikä on kaiken perusta: jalkapallon yhteiskunnallinen merkitys ja sen yhteensitova voima, eräästä faniosastosta kommentoitiin saksalaisen WDR:n mukaan.

Borussia Dortmundin seurajohdolta löytyy faneille ymmärrystä.

– Liigan täytyy keskustella siitä, jatkammeko näin vai unohdammeko koko jutun. Ilman maanantaipelejä saamme ehkä miljoonan tai kaksi vähemmän tuloja. Suurempi fanijoukko on kuitenkin sitä arvokkaampi, Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke toteaa.

Pelkillä taloudellisilla syillä Bundesliiga ei ole maanantaipelejä perustellut. Pelien siirtämisellä sunnuntailta maanantaille pyritään tarjoamaan Eurooppa-liigaa pelaaville joukkueille yksi päivä enemmän lepoaikaa. Samalla tyypillisesti sunnuntaisin pelattavan amatöörijalkapallon asemaa halutaan vahvistaa.