RoPS on jalostanut viime aikoina ulkomaille kaksi suomalaislupausta. Ensin 18-vuotias hyökkääjä Saku Ylätupa lähti kesällä 2017 Hollannin suurseura Ajaxin akatemiaan. Joulukuussa samanikäinen Timo Stavitski puolestaan myytiin joulukuussa Ranskan pääsarjaa pelaavaan, mutta huomattavasti pienempään Caeniin.

Kaksikosta myöhemmin lähtenyt Stavitski on napannut ensin paikan edustusmiehistöstä. Laitahyökkääjän vyöltä löytyy jo kolme sarjapeliä Ranskan liigassa ja yksi cup-ottelu.

Ylätupa on toistaiseksi pelannut vain nuorten joukkueen pelejä.

Molempia viime kaudella Rovaniemellä valmentanut Juha Malinen painottaa Ylätuvan olosuhteiden olevan Stavitskiin verrattuna hyvinkin erilaiset.

– Seurojen ideologiat ovat aivan erilaisia. Ajax perustaa pitkälti siihen, että heillä on tietty opetusympäristö ja tietynlainen tapa pelata. Lahjakkaita pelaajia, joita vielä sitten tietyllä tapaa koulutetaan omaan pelaamiseensa, U21-maajoukkueen päävalmentaja Malinen selittää SuomiFutis-sivustolle.

– Sakua on lähtökohtaisestikin haettu U19-joukkueeseen. Häntä koulutetaan ja seura tarkastelee kouluttamalla, kuinka hyvä hänestä tulee. Koulutus on varmasti hyvällä tasolla ja hän on kanssa hyvässä putkessa.

Erona Stavitskiin Ajaxin maineikkaassa akatemiassa kilpailukin on kovempaa. Caenia huomattavasti varakkaammassa hollantilaisseuassa edustukseen saakka selviää vain se kovin kerma.

Stavitskille on myös ollut tarjolla entistä seuratoveriaan selkeämpi roolitus.

– Saattaa olla, että vastaavassa putkessa Ajaxin ympäristössä on muutamiakin pelaajia. Timolla taas tämä nopeus on ollut se asia, jota on etsitty. Hänelle on selkeämpi rooli heti alusta asti, Malinen lisää.