Riihimäen Nappulaseurassa jalkapallotaipaleensa aloittanut Daniel O’Shaughnessy on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kiertää maailmaa rakkaan lajin perässä.

Tammikuussa 2+1-vuotisen sopimuksen Helsingin Jalkapalloklubin kanssa tehnyt O’Shaughnessy, 23, lähti vuonna 2012 ranskalaisen Metzin organisaatioon. Tuolloin juuri 17 vuotta täyttänyt puolustaja oli ehtinyt pelata juniorina myös Hongassa ja HJK:n reservijoukkueessa Klubi 04:ssä, mutta muutto vieraskieliseen Ranskaan oli nuorelle jalkapalloilijalle iso hyppy tuntemattomaan.

– Se on erilainen tilanne maailmalla. Kaikki, siis aivan kaikki, taistelevat peliajasta rajusti keinoja kaihtamattakin ja ilmapiiri on aika erilainen kuin Suomessa. Sanoisin, että Suomessa pelaajat kohtelevat toisiaan kopissa ystävällisemmin, O’Shaughnessy arvioi HJK:n sivuilla.

– Joukkueiden sisälle saattoi muodostua erilaisia ryhmiä, missä pelattiin omaan tai lähimpien kavereiden pussiin ja omaa etua ajettiin aika rajustikin. Uusia pelaajia ei otettu vastaan kovin lämpimästi, koska uusi tulokas merkitsi uutta kilpailijaa. Small talk toki sujui kaikilta tarpeen mukaan, Englannissa eri sarjatasoilla Brentfordissa ja Cheltenhamissa viime vuodet pelannut O’Shaughnessy kertoo.

– Futista pelataan sen takia, että siitä nautitaan, joten aina pitää pyrkiä pysymään positiivisena. Itsestä se onnistuminen on yleensä aina lopulta kiinni ja kun tekee tarpeeksi duunia, niin kyllä kaikesta selviytyy. Opettelin sen ranskan kielenkin.

Paluu Suomeen ja Helsinkiin sujui mutkattomasti.

– Futispiirit Suomessa ovat pienet, joten kasvot ja nimet olivat tuttuja puolin ja toisin. Monen kanssa olemme kohdanneet maajoukkueessakin. Siinä moikkasin kaikki ja sitten aamiaisen yhteydessä kiinni vaan keskusteluihin, ei siinä sen kummempaa.