Turussa kajahtaa lauantaina. Turun derby on tehnyt vihdoin paluun Veikkausliigaan ja ensimmäinen näytös on luvassa Veritas Stadionilla kello 16.

Veikkausliiga elää derbyistä. Edellisten kolmen kauden ajan Veikkausliigassa päästiin nauttimaan Stadin derbyistä, jotka vetivät nykyisen Telia 5G Areenan täyteen viimeistä lukuun ottamatta joka kerta. Lisäksi myös Lapin derbystä on tullut käsite väheksymättä ollenkaan Pohjanmaan derbyjä.

Tunnetta nostaa se, että pitkien perinteiden myötä joukkueen pelaajat ovat kasvaneet vastakkainasetteluun.

HJK:n ja HIFK:n välinen derby nousi kolmen vuoden aikana suureksi urheilutapahtumaksi, mutta kentällä se ei näkynyt samalla tavalla kuin katsomossa. HJK:n ja HIFK:n pelaajien side toisiinsa ei näkynyt kentällä samanlaisena viha-rakkaus-suhteena kuin kannattajien puolella. Pelit olivat melko mitäänsanomattomia, vaikka tunnelma katsomossa olikin upea.

Turun derbyllä on nykyisen Veikkausliigan ajalta pitkät perinteet. Vaikka TPS vietti viimeiset kolme kautta Ykkösessä, on molemmissa joukkueissa yhä pelaajia, jotka ovat pelanneet derbyissä ja he tietävät, mistä pelissä on oikein kysymys. Lisäksi pelaajat ja kannattajat pääsivät jo aistimaan derbytunnelmaa kauden 2016 päätteeksi, kun TPS ja FC Inter kohtasivat karsintaotteluissa.

TPS:n ja Interin välinen derby on satavarmasti kuuma ottelu myös kentän puolella. Sen takia se on myös Veikkausliigan kuumin derby. Tunnetta nostaa se, että pitkien perinteiden myötä joukkueen pelaajat ovat kasvaneet vastakkainasetteluun.

Ja siihen koko derbyn idea kulminoituu. Samanlaisia perinteitä ei esimerkiksi nähty Helsingissä, vaikka derby-asetelma toki kasvoi kolmen vuoden aikana. Mutta ei kukaan pitkän linjan HJK- tai HIFK-pelaaja ole koko junioriputkensa ajan elänyt sellaisessa asetelmassa, jossa oikeasti lähestulkoon vihataan kaupungin toista joukkuetta.

Siksi esimerkiksi siirrot Tepsistä Interiin tai toisin päin ovat harvinaisia ja tapahtuessaan nostattavat tunteet pintaan. Seuratkaa lauantaina vaikkapa sitä, miten TPS-kannattajat huomioivat Inter-laituri Albion Ademin, joka loikkasi nuorempana aidan toiselle puolelle.

Turussa pelaajat eivät ihan aikuisten oikeasti pidä pukukoppikäytävän toisella puolella olevasta joukkueesta.

Tiedän sen kokemuksesta, että Turussa pelaajat eivät ihan aikuisten oikeasti pidä pukukoppikäytävän toisella puolella olevasta joukkueesta. Toki vastustajaa kunnioitetaan ja saattaa osa pelaajista olla stadionin ulkopuolella hyviäkin kavereita. Se ei poista sitä tosiasiaa, että kentällä kaveruus unohdetaan totaalisesti reilun 90 minuutin ajaksi.

Siksi Turun derby on Veikkausliigan hienoin derby tällä hetkellä. Se on sitä, vaikka HIFK pelaisikin vielä liigassa ja Stadin derbyt olisivat mukana ohjelmassa. Toivottavasti katsomot pullistelevat lauantaina ja kannattajat ottavat tosissaan toisistaan mittaa, sillä pelaajat sen ainakin tekevät. Tämä derby ei jätä ketään kylmäksi.