Näkökulma: Lukas Hradecky otti juuri sopivankokoisen askeleen – mutta mitä Leverkusenissa voi voittaa?

© Kuva: Getty Images

28-vuotias Huuhkajien suvereeni ykkösvahti, tuore Saksan Cupin voittaja ja Bundesliigan kauden 2017-2018 tähtikentälliseen valittu Lukas Hradecky jatkaa uraansa Bayer 04 Leverkusenissa. Jo pitkään tapetilla ollut siirtohuhu konkretisoitui keskiviikkona, kun Leverkusen tiedotti suomalaisen viisivuotisesta sopimuksesta.

Hradecky on rakentanut uraansa aina hyvin määrätietoisesti, eikä ole kaihtanut koviakaan ratkaisuja. Huippulupaavan ”Luken” ura kasvattajaseurassaan TPS:ssä oli viime vuosikymmenen lopussa pahasti tukossa, kun raitapaitojen maalivahtikaksikkona oli Veikkausliigan tasolle huippunimekäs duo Jukka LehtovaaraHenrik Moisander. Niinpä Hradecky teki kovan peliliikkeen ja lähti ulkomaille, Tanskan pääsarjan Esbjergiin 19-vuotiaana vailla minuutinkaan pääsarjakokemusta.

Vastuuta Esbjergissä alkoi tulla kunnolla vasta kolmannella täydellä kaudella (2011-2012), kun joukkue piipahti visiitillä Tanskan toisella sarjatasolla. Hradeckyn kärsivällinen odotus kuitenkin palkittiin ja hän nousikin ykkösvahdiksi ikäisekseen valmiina pakettina ja henkisesti vahvana pelaajana.

Seuraava kausi oli Hradeckyn uralla sitten lopullinen läpimurto. Pääsarjassa Esbjergin kanssa neljäs tila, uran ensimmäinen cup-voitto ja valinta Tanskan Superliigan parhaaksi maalivahdiksi. Kesä 2013 jätti kuitenkin tahran suomalaisen kilpeen. Hradecky oli vakuutellut julkisesti uskollisuuttaan Esbjergille ja siirtyi siitä huolimatta kilpailevan seuran Brøndbyn riveihin.

Kahdella Brøndbyn kaudellaan Hradecky piti Superliigaa yhä takataskussaan: tuloksena valtava määrä nollapelejä, sarjasijoitukset neljä ja kolme ja tukku europelejä päälle. Suomalaisvahdin nopea nousu ei jäänyt huomiotta, vaan kesällä 2015 oli edessä siirto Bundesliigan Eintracht Frankfurtiin – tunnetuin seurauksin.

Jahkailu sopimusneuvotteluissa hyvitettiin erinomaisilla otteilla kentällä

Frankfurtissa Hradeckyn eteen sysättiin isot saappaat, sillä miehen edeltäjä seurassa oli samana kesänä Saksan A-maajoukkueeseenkin ensi kertaa kutsuttu Kevin Trapp, jonka Ranskan suurseura PSG oli ostanut 9,5 miljoonalla eurolla. Hradecky oli haasteeseen valmis, ja kuten tiedetään, otti Eintrachtin pian kantaakseen.

Ensimmäisellä kaudellaan Hradeckyn torjunnat auttoivat Eintrachtin säilymään pääsarjassa. Toisella kaudella Eintracht eteni aina Saksan Cupin loppuotteluun, ja kolmannella se sitten voittikin koko cupin. Niin uskomatonta kuin se onkin, Hradeckylta jäi kolmen kauden aikana väliin vain yksi bundesliigaottelu – ja sekin pelikiellon takia.

Ryppyjä Eintracht-fanien ja sympaattisen Hradeckyn rakkauteen alkoi muodostua kunnolla kauden 2016-2017 lopulla. Jatkosopimuksesta keskusteltiin hyvissä ajoin, mutta sitä ei syntynyt keväällä, ei kesällä eikä äskettäin päättyneen kaudenkaan aikana. Paljon kertoo muun muassa se, millaisella otsikolla Hradeckysta keskusteltiin Eintracht-fanien omalla keskustelufoorumilla: ”Häivy tai allekirjoita”.

Jatkosopimusta ei tehty, ja viimeistään alkuvuodesta alkoi näyttää selvältä, että kausi jää suomalaisen viimeiseksi pankkikaupungissa. Hradecky kuitenkin lepytti kannattajat siten, miten parhaiten osaa: torjumalla palloja niin kuin vain Bundesliigan paras maalivahti voi.

Cup-sankaruus jätti Hradeckyn lopullisesti Eintrachtin seurahistoriaan. Kuva: Getty Images

Leverkusenissa Mestarien liiga on sääntö, ei poikkeus

Joku saattaa kysyä, mikä tarve Hradeckylla lopulta oli siirtyä Frankfurtista saman sarjan Leverkuseniin. Eihän joukkueiden välillä ollut sarjassa kuin kuusi pistettä, ja kumpikin seuroista pelaa ensi kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Yksi vastaus on epäilemättä raha. Vaikka Eintrachtkin tarjosi Hradeckylle palkankorotusta, on lääketehtaan seuralla maksukykyä silti enemmän. Taloudellisen aspektin myönsi suomalainen itsekin. Siirtokorvaukseton pelaaja lienee saanut lisäksi myös mukavat allekirjoitusbonukset.

Toinen tärkeä syy on sitten joukkueen potentiaali. Eintracht Frankfurtin kohdalla puhutaan hyvällä tahdollakin keskikastin bundesliigaseurasta. Edellisen kerran Frankfurt on sijoittunut Bundesliigassa neljän parhaan joukkoon kaudella 1992-1993, jolloin sen sarjasijoitus oli kolmas. Samalla ajanjaksolla Leverkusen on sijoittunut neljän parhaan joukkoon 13 kertaa.

Hradeckylle oli epäilemättä laiha lohtu päästä ensi kaudeksi Eurooppa-liigaan, sillä mies ei ole peitellyt haavettaan Mestarien liiga -peleistä. Eintracht Frankfurtilla ei ole nykymuotoisesta UCL:stä minkäänlaisia kokemuksia, mutta Leverkusenin voi laskea jopa kilpailun vakiokävijäksi.

Sijoitus neljän sakkiin olisikin Hradeckyn mestaruus. Bundesliigassa mestaruus menee jollekin muulle kuin Bayern Münchenille jota kuinkin yhtä usein kuin Suomeen osuu helleputki toukokuussa. Saksan Cupinkin ”suomalainen hämähäkki” ehti jo voittaa, joten tavoite on ennen kaikkea päästä kuulemaan Mestarien liigan hymniä viheriöllä nappikset jalassa.

Kiistaton ykkösvahti myös uudessa seurassa

Miksei Hradecky sitten suunnannut johonkin toiseen maahan, missä taistelu mestaruudesta voisi olla edes vähän realistisempaa? Olihan ilmoille heitetty jonkinlaisissa huhuissa tai toiveissa vaikkapa Benficaa, Napolia ja Arsenalia.

Kaikissa näissäkin voisi Mestarien liigaa olla tarjolla lähes joka vuosi ja pokaaleitakin voisi olla otettavissa. Bundesliiga on kuitenkin kokonaisuudessaan Portugalin sarjaa tasokkaampi, joten kenties Saksa veti näiltä osin voiton.

Mitä Napoliin ja Arsenaliin tulee, niin avainsana lienee peliaika. Kunhan Bernd Leno – jälleen yksi Saksan maajoukkuemies – väistyy Hradeckyn tieltä, on ykkösvahdin kiistaton tontti jälleen vapaa suomalaisen napattavaksi. Viisi vuotta Hradeckya vanhempi itävaltalainen Ramazan Özcan saa tyytyä sparraajaksi.

Mitään varmaa tietoa siitä, että vaikkapa Napolista tai Arsenalista olisi Hradeckya lähestytty, ei ole. Hyvin mahdollista se kuitenkin on. Kenties tarjouksia on tullut vieläkin paljon suuremmista seuroista, sillä tasonsa huipulla jo osoittaneista vapaista agenteista ollaan aina kiinnostuneita.

Voittoja Hradecky pääsee tuulettamaan myös Leverkusenissa. Kuva: Getty Images

Se, että Hradecky näistä hypoteettisista rahakkaista tarjouksista huolimatta valitsi kuitenkin Leverkusenin, on jälleen yksi osoitus kyvystä järkevään urasuunnitteluun. Miksi mennä ehdoin tahdoin vielä isomman kaliiperin seuroihin, jos siellä ei ole kunnon takeita peliajasta? Suomen maajoukkuekin tarvitsee nimenomaan pelaavaa ykkösvahtia.

TPS, Esbjerg, Brøndby, Frankfurt, Leverkusen. Koko Hradeckyn tähänastinen urakaari on näyte johdonmukaisesta ja määrätietoisesta suunnitelmallisuudesta. Askel askeleelta ja porras portaalta ylöspäin, siirto siirrolta suurempiin ympyröihin. Ei Turun linnaakaan rakennettu päivässä.

Frankfurtin jättäminen ilman siirtokorvausta – olettaen, että seura olisi suomalaisen joka tapauksessa tänä kesänä myynyt – oli aika ikävä temppu, mutta luultavasti Hradecky tiesi, mitä teki. Tärkeintä oli varmistaa, että mieluisia tarjouksia satelee, ja mies pääsee vapaasti valitsemaan uuden seuransa.

Kaiken lisäksi Leverkusenin tulevaisuus vaikuttaa juuri nyt erittäin hyvältä. Joukkueen kokoonpanosta löytyvät jo nyt Bundesliigaan eliittiin kuuluvat Jonathan TahWendellBenjamin HenrichsJulian BrandtKai HavertzLeon BaileyLucas Alario ja Kevin Volland – Joel Pohjanpaloakaan unohtamatta. Lisäksi ryhmää on vahvistettu tänä kesänä huippulupaavalla 18-vuotiaalla brasilialaisella Paulinholla. Kaikki tässä kappaleessa luetellut pelaajat ovat vieläpä alle 25-vuotiaita.

Uunituoreen sopimuksensa päättyessä Hradeckylla olisi ikää 33 vuotta. Jos ja kun hän dominoi Leverkusenissakin samaan malliin kuin Frankfurtissa, antaa kovia näyttöjä Mestarien liigassa ja luoja paratkoon, päästää Werkselfin eroon ikiaikaisesta Neverkusen-pilkkanimestään (saksaksi ”Vizekusen”) johdattamalla seuran jonkinlaiseen pokaaliin, ei mikään estä siirtoa Bayernin tai Arsenalin kokoisiin seuroihin vielä vaikka vuonna 2021.

Eikä unohtaa sovi yhtä tärkeää vaikutintakaan. Hradecky on tuonut jatkuvasti esille mieltymystään hyvään tasapainottavaan olueen onnistuneen pelin jälkeen ja kaikkihan tietävät, missä maassa tehdään maailman parasta olutta: Saksassapa tietenkin.

Teksti: Heikki Kuparinen

>>> Lunasta 10€ riskitön veto Liigaan. Tarjous voimassa vain tämän viikon!