Tällä kaudella Mestarien liigassa on nähty luvattoman paljon tuomarivirheitä, joiden merkitys otteluiden lopputuloksiin on ollut aivan liian suuri. Tästä sekametelisopasta kärsivät eniten voittajat.

Pelkästään välieriä tarkastelemalla huomataan, että finaalissa voisi muutaman erilaisen tuomariratkaisun myötä pelata kaksi täysin eri joukkuetta kuin nyt. Liverpool ja Real Madrid kohtaavat Kiovassa finaalissa, mutta periaatteessa siellä voisivat kohdata myös AS Roma ja Bayern München.

Ja jos joku väittää, ettei ennen ole ollut tuomarivirheitä, niin hän on väärässä. Nyt tuomarivirheet ovat nousseet entistä enemmän suurennuslasin alle, kun jokainen katsoja voi tarkastella tilanteita useasta kuvakulmasta ja jakaa mielipiteensä sosiaalisessa mediassa. Jokaisen vastaanottimen äärellä istuu tai seisoo vähintään yksi videotuomari, jolla on oma mielipiteensä asiaan.

VAR-teknologia on jo olemassa, mutta Mestarien liigassa sitä ei vielä tällä kaudella ole nähty, eikä nähdä vielä ensi kaudellakaan. Lähes varmasti VAR tullaan jossain vaiheessa ottamaan käyttöön myös Mestarien liigassa, sillä jo ensi kesän MM-lopputurnauksessa kyseenalaisia tuomioita voidaan tarkastella videolta. Lisäksi tällä kaudella VAR-teknologiaa on jo toteutettu melko onnistuneesti muun muassa Serie A:ssa. Bundesliigassa VAR-teknologia on saanut todella kriittistä palautetta, kuten myös Englannin FA Cupissa.

Mistä sitten kiikastaa?

Voisi kuvitella, että jos VAR-teknologiaa on jo melko onnistuneesti kokeiltu, olisi se luonnollista ottaa käyttöön seurajoukkueiden suurimmassa ja kauneimmassa turnauksessa, Mestarien liigassa. No eihän VAR täysin ongelmaton ole. Tuomarivirheiden todennäköisyys pienenee, mutta ei koskaan häviä kokonaan. Tuomarit myös tekevät tällä hetkellä itse päätökset niistä tilanteista, jotka tarkastetaan.

Lisäksi VAR pahimmillaan tappaa ottelun luontaisen rytmin. Bundesliigassa nähtiin tilanne, jossa tuomari käski joukkueet ensimmäisen puoliajan jo päätyttyä pukukopista takaisin kentälle laukomaan rankkaria, lue juttu aiheesta tästä. Tämän kaltaiset tilanteet ainakin muistuttavat siitä, että VAR:n kanssa on vielä paljon varaa kehittyä. VAR-tarkastelu voi myös muuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi peliajan laskemista niin, että jalkapallossa nähtäisiin esimerkiksi pelikatkoja. Se tietysti muuttaisi oleellisesti koko lajia.

Voittajan pitäisi olla voittaja

Yksi mahdollisuus voisi tulevaisuudessa olla se, että joukkueilla olisi tietty määrä haastoja pelin aikana. Esimerkiksi yksi haasto per puoliaika. Silloin joukkue voisi haastaa tuomarin ratkaisun, mikäli he kokisivat, että tuomio on mennyt väärin. Samankaltainen käytäntö on käytössä jääkiekon NHL:ssä. Ongelmaton ei tämäkään systeemi tietenkään ole. Se on silti selvää, että videotuomarointi on tulossa jalkapalloon tavalla tai toisella.

Mitä nopeammin tuomarin työskentelyä voidaan helpottaa, sen parempi. On selvää, ettei kukaan halua nähdä kyseenalaisia tuomioita ratkaisemassa esimerkiksi Mestarien liigan voittajaa. Kun panokset ovat kovimmillaan, tuomarin pitäisi tavallaan kadota kuvasta ja antaa joukkueiden ratkaista paremmuus.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Voittajia vai ”voittajia”? Kuva: Getty Images.

Kuinka paljon toisen joukkueen täytyy tällä hetkellä olla parempi, jotta voittoa ei kyseenalaistettaisi tuomarityöskentelyyn vedoten? Esimerkiksi Real Madridin voittoja on useampaan otteeseen kyseenalaistettu. Siis seuraa, joka pelaa kolmannesta peräkkäisestä Mestarien liigan voitosta ja joka on tällä kaudella pudottanut tieltään PSG:n, Juventuksen sekä Bayern Münchenin.

Tällä hetkellä Real Madrid ja Liverpool joutuvat maksamaan siitä, että tuomiot ovat olleet ajoittain heidän puolellaan. Voittaja ei saa ansaitsemaansa gloriaa, koska päähuomion varastavat kyseenalaiset tuomariratkaisut. Mikäli Real Madrid nappaa kolmannen peräkkäisen mestaruuden tänä vuonna, olisi sääli, jos huimaa temppua muisteltaisiin 20 vuoden päästä vain kyseenalaisena putkena ennen videotuomarointia. Voittajan pitäisi aina olla voittaja.