Entinen Honka-kapteeni hehkuttaa vanhan joukkueensa pelitapaa: ”Melkein herkistyn”

© Kuva: Juha Tamminen

Kun katselee nykyisin Sandnes Ulfin riveissä pelaavan toppari Tapio Heikkilän uraa taaksepäin, muistuvat siitä mieleen menestysvuodet HJK:ssa sekä pitkä yhteinen taival FC Hongan kanssa. Norjan divarissa pelaava Heikkilä on yksi niistä pelaajista, jotka ovat ponnistaneet maailmalle saatuaan espoolaisen futiskasvatuksen.

Hongassa puolustaja nousi jo 22-vuotiaana joukkueen kapteeniksi. Silloin hän oli Veikkausliigan nuorin kapteeni.

– Se oli kausi 2012, jolloin meillä oli muutenkin nuori joukkue. Sille joukkueelle sopikin ehkä nuori kapteeni ja minulla oli stabiili kausi alla.

– Minun ei tarvinnut yksin liikaa kantaa sitä kapteenin roolia, sillä joukkueessamme oli paljon luontaisia johtajia. Sain tukea hyvin muun muassa Sampo Koskiselta, Tuomas Peltoselta ja Henri Aallolta, Heikkilä muistelee SuomiFutis-sivustolle.

Nykyisin 28-vuotias pelimies pelasi Hongan verivihollisen HJK:n paidassa hienot kolme kautta ennen siirtymistään Norjaan. Noina vuosina mies nousi Huuhkajiin, voitti Suomessa tuplamestaruuden sekä pääsi pelaamaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Vastaus siihen kysymykseen, kumpi seura on miehelle rakkaampi, on hyvin diplomaattinen.

– Menin Honkaan 10-vuotiaana ja pelasin siellä 12 vuotta. Se oli minulle EPS:n ohella se kasvattajaseura. HJK on kuitenkin se seura, jossa olen menestynyt. En ole voittanut HJK:n jälkeen mitään, joten niitä pokaalin nostamisia on alkanut miettimään. Voitin HJK:ssa paljon, mutta haluan voittaa vielä lisää. Siellä oli kiva pelata, koska menestyspaineet olivat Suomen kovimmat.

Kummankin joukkueen otteet Veikkausliigassa ovat olleet Heikkilän suurennuslasin alla Norjasta käsin. Sarjanousijastatuksen myötä Honka lähti kauteen altavastaajana, mutta kentällä peliesitykset eivät ole näyttäneet siltä.

– Melkein herkistyn. Se on ollut niin upeaa. Uskomatonta, kuinka nousijajoukkue on pelillisesti noin äärimmäisen laadukas ja prosessi vain jatkuu sarjatasosta välittämättä. Se on todella vakuuttavaa. En ole yhtään huolissani monista tasureista.

– Se on tosi rohkeaa peliä ja tunnistan siinä sitä honkamaista identiteettiä ja jalkapalloa, jossa minä kasvoin, Heikkilä kertoo haltioissaan.

Hongan seuraava haaste on lauantaina Tapiolassa vieraileva Ilves.

– Odotan, että Hongalla on pallo ylivoimaisesti enemmän. Ilves kyttäilee ja yrittää riistää palloa hyvillä paikoilla. Avainkysymys on se, että millä sektorilla niitä menetyksiä tulee. Ilves puolustaa boksiaan ylivoimalla, joten tila on vähissä. Uskon toki, että Hongalla on taitoa ja ennen kaikkea laatua murtautua maalipaikoille.

– Ilves on hyvä kärsimään ja olemaan pelillisesti altavastaajana, mutta se pystyy hakemaan silti tuloksen, entinen Honka-kapteeni ennakoi.

Jesse Happonen