Saksa lähtee Venäjän MM-turnaukseen puolustavana maailmanmestarina, mutta valmistautuminen voisi sujua harmonisemmissakin merkeissä. Mediassa on riittänyt paljon puhetta maalivahtivalinnasta (lähes koko kauden toipilaana ollut Manuel Neuer vai huippukauden pelannut Barca-vahti Marc-André ter Stegen), ja nyt tapetilla ovat Mesut Özil ja Ilkay Gündogan.

Turkkilaistaustaiset keskikenttäpelaajat nousivat otsikoihin, kun he tapasivat muutama viikko sitten Lontoossa Turkin ristiriitaisen ja itsevaltaisena pidetyn presidentin Recep Tayyip Erdoganin, ja suostuivat tämän kanssa yhteiskuviin. Gündogan lahjoitti Erdoganille vieläpä pelipaitansa, johon hän oli omakätisesti kirjoittanut turkinkielisen tekstin ”minun presidentilleni”.

Al Bundy 🍉🏳️‍🌈

@Real_AlBundy

germanfootball_dfb

@DFB_Team_EN
GOOOAAALLL!!! ⚽ @MesutOzil1088 picks off a pass and picks out the top corner! 👌 (11')

#DieMannschaft #ZSMMN #AUTGER 0-[1]
#Özil #Gündogan #Erdogan #NichtmeineMannschaft

Lauantaina Saksa pelasi Itävallan Klagenfurtissa harjoitusmaaottelun, jonka Itävalta vei nimiinsä maalein 2-1. Saksan maalin viimeisteli rankkarista Mesut Özil, mutta sekä Özil että Gündogan saivat kuunnella katsomosta vihellyksiä lähes aina palloon koskiessaan. Ja vislaukset kaikuivat vieläpä nimenomaisesti saksalaiskannattajien katsomonosasta. Gündoganin vaihtoon poistuessa konsertti oli erityisen raivokas.

– Emme me kuuroja olemme, kyllä se kentälle kuuluu. Itse asiaa en halua nyt mitenkään kommentoida, Sami Khedira kommentoi medialle pelikaveriensa kohtelua.

– Tietysti huomasimme vihellykset, mutta siitä pitää kysyä heiltä kahdelta. Ei buuausten kuuleminen koskaan mukavaa ole, eikä varsinkaan, kun se tulee omilta faneilta, Matthias Ginter täydensi.

Jo ennen ottelua Saksan joukkueen manageri Oliver Bierhoff oli toivonut Öziliin ja Gündoganiin kohdistuvan kritiikin laantumista.

– Mesut ja Ilkay ovat nuoria. Ei heitä tarvitse ikuisiksi ajoiksi tuomita, Bierhoff sanoi.

– Myös pätevät ja kokeneet poliitikot tekevät virheitä ja lähettävät joskus vääriä symboleita, mutta elämä jatkuu. Ei jalkapalloilijoiden kohdalla tarvita erilaisia käytäntöjä.

Tukensa kiistanalaiselle kaksikolle osoitti myös joukkueen kokenutta kaartia edustava Thomas Müller.

– Urheilullisen johdon päätös pitää. Joukkue on ehdottomasti heidän molempien takana, ja he ovat tärkeä osa joukkuetta. Meidän osaltamme asia on loppuunkäsitelty.

– He molemmat esittivät kantansa joukkueen sisäisessä palaverissa ja vastasivat kysymyksiimme. Ymmärrän kyllä, jos jotkut eivät pitäneet heidän tapaamistaan Erdoganin kanssa hyvänä juttuna, Müller jatkoi.

Özil ja Gündogan itse eivät kuulemaansa vihellyskonserttia lehdistölle kommentoineet, vaan hiipivät vaivihkaa joukkueen bussiin.

Lähteet: Frankfurter Allgemeine, Die Welt ja Express