Petteri Forsell kysyi Perparim Hetemajlta neuvoja uuteen rooliinsa – sai yllättävän kovan kehun

© Kuva: Juha Tamminen

Hurjasta laukauksestaan eritoten tunnettu Petteri Forsell palasi tammikuussa puolalaisen Miedź Legnican paitaan. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja liittyi joukkueeseen kesken kauden, ja pääsi juhlimaan kauden päätteeksi nousua Puolan pääsarjaan. Forsell ehti pelata keväällä 12 ottelua, joissa syntyi yksi maali ja pari syöttöä.

– Minut laitettiin uudelle pelipaikalle. Pelasin kasipaikalla ja puolustusvastuu oli siinä aika iso. Ei se huonosti mennyt, mutta tehot laski heikommaksi. Ajattelin ehkä itse, että se oli puolustavampi rooli kuin mitä se oikeasti oli.

– Se on sanomattakin selvää, että koutsit odottavat minulta enemmän tehoja ylöspäin. Puolustussuunnan pelaamiseen he olivat tyytyväisiä, Forsell kertoo keväästään SuomiFutis-sivustolle.

Forsell oli silti tyytyväinen otteisiinsa, vaikka tehot eivät olleet sitä, mitä mieheltä on totuttu näkemään.

– Meillä oli nyt edelliskautta parempi jengi. Vaikka tehoja ei tullut, niin tunsin, että sain annettua oman panokseni nousuun.

– Jos pelaan tuossa samassa roolissa, tiedän, että pääsen jatkossa paremmin maalipaikoille. Kyllä valmennus luottaa siihen, että teen taas maaleja ja syöttöjä.

Yksi syy tehojen tippumiseen on se, että Forsell ei päässyt uudessa roolissaan enää läheskään niin usein vetopaikoille.

– Se ei ole juoksemisesta kiinni, mutta en vain ehdi hyökkäyksiin niin hyvin, koska lähden alempaa.

– Kyselin vähän Perpalta (Perparin Hetemaj), miten sillä pelipaikalla kuuluu pelata, sillä hänellä on siitä paljon kokemusta. Tiedän nyt, mitä tulen muuttamaan pelissä. En epäile, ettenkö olisi ensi kaudella roolissani parempi. Se on hyvä vaan, että opin pelaamaan silläkin paikalla.

Forsell paljasti yhden konkreettisen neuvon, jonka hän sai Italian Serie A:ssa mittavan uran tehneeltä suomalaispelurilta.

– Hän sanoi, että ”jos mulla olisi sun laukaus, vetäisin joka kerta keskiviivan jälkeen”, Forsell kertoo ripaus ylpeyttä äänessään.

Keskikenttäpelaaja paljasti, mikä on hänen lempipaikkansa pelin sydämessä.

– Tämä nykyinen pelipaikka on helpompi tavallaan. Jos olen vasemmalla laidalla, niin enhän mä ikinä siellä pysy. Kymppipaikka on vaikea rooli, koska siinä tulee helpoiten sellaisia ohipelejä. Se on silti minun lempipaikkani.

Tavallaan Forsellista tuli monipuolisempi pelaaja uuden roolin myötä. Tämä ja pääsarjatason pelit voivat avata miehelle portit jälleen maajoukkueeseen. Kesäkuun tuplamaaotteluun kokkolalainen ei mahtunut vielä mukaan.

– Luulen, että olen vielä siinä ringissä mukana, joista pelaajia valitaan, mutta tällä kertaa valmentaja näki siihen pelipaikalle sopivammat äijät. Kyllä maajoukkueessa pelaaminen on minulle kunnia asia.

Legnican pre-season alkaa tänään keskiviikkona. Forsell vietti vain näennäisen loman.

– Olin potkimassa tyttöystävän kanssa ja nautin hyvistä ilmoista. Ehdin näkemään myös perhettä.

– Valmentaja käski pitää viikon tai kaksi taukoa, mutta en minä mitään sellaista pitänyt. En tarvinnut lomaa, vaan menin joka päivä potkimaan.

IFK:n peli ei vakuuta

Forsell ei ehtinyt käymään Maarianhaminassa katsomassa paikan päällä vanhan seuransa IFK:n pelejä, mutta on katsellut niitä ruudun välityksellä. Mies ei ole vakuuttunut Grönvittin otteista.

– Ei hyvältä näytä. Vähän huolestuttaa, miten paljon se peli on Aleksei Kangaskolkan harteilla. Se ei edes riitä välillä, jos hän tekee pari maalia. Maalipaikkoja tuntuu tulevan vain hänen kaksinkamppailuvoitoista. Ei se kuulu mielestäni hänen pelityyliinsä. Se perustuu ennemminkin siihen fiksuun liikkumiseen, tiputteluun tai siihen, että hänet pelataan viimeistelemään.

Keskiviikkona sarjataulukon häntäpäähän jämähtänyt IFK matkaa Vaasaan VPS:n vieraaksi.

– Pelihän päättyy 1-1 tai 2-2. Allu (Kangaskolkka) on saanut nyt hyvin pään auki. Jos hän saa muutamia palloja, niin joukkue voi taistella voitostakin. Vepsu saattaa pelata välillä tosi hyvin tai sitten siitä ei tule yhtään mitään.

Forsell pelasi Veikkausliiga-uransa ensimmäiset ottelut juuri Vepsussa kaudella 2009, mutta tunnesiteet seuraan katkesivat, kun vastuu jäi lahjakkaalla pelaajalla vähäiseksi.

– Se jäi kaivelemaan. Tomi Kärkkäinen olisi antanut varmaan vastuuta, ja odotin kivaa kautta, mutta sitten hänelle taisi tulla viidennen pelin jälkeen lähtö. Kyllähän tuollaiset jutut harmittavat, sillä omasta mielestäni olisin ansainnut mahdollisuuden. Tykkäsin kyllä, miten asiat Vepsussa tehdään ja heillä oli kivat fanit, Forsell muistelee.

Jesse Happonen