SJK:ssa piipahtanut toppari pistää valmentaja Simo Valakarin saavutuksia perspektiiviin: ”Ihan uniikkia ja käsittämätöntä”

© Kuva: Juha Tamminen

Keskuspuolustaja Tapio Heikkilä siirtyi kolmen menestyksekkään HJK-vuoden jälkeen Seinäjoelle SJK:n riveihin 2016 vuoden alussa. Espoolainen ehti olla seuran mies kuitenkin vain kuukauden päivät, kun mies siirtyi Norjan pääsarjaan Startin riveihin.
Heikkilä avaa nyt, miltä tuntui hypätä samasta menestyksestä taistelevan vihollisen leiriin.

– Siinä vaiheessa koin sen hyväksi siirroksi. Halusin uusia ärsykkeitä. Ratkaisu pelotti aluksi, mutta se oli pakko tehdä. Tein seuran kanssa diilin, jossa oli ulkomaanpykälä tammikuun ajaksi. Tammikuun viimeisinä päivinä Start-siirto sitten realisoitui. Se oli ihan reilu peli. Unelmani toteutui ja SJK toivotti minulle hyvää jatkoa, Heikkilä avaa SuomiFutis-sivustolle.

Heikkilä ei ehtinyt hankkia edes asuntoa Seinäjoelta, kun lähtö toisiin maisemiin jo koitti. Silti hän jäi kaipaamaan seurasta etenkin yhtä henkilöä.

– Ainoa mikä jäi hieman kaivelemaan, oli se että minulle tuli Simon (Valakari) kanssa tosi hyvä valmentaja-pelaaja-suhde kuukaudessa. Minulle jäi hänestä tosi hyvät fiilikset.

Valakari valmentaa nykyisin Norjassa Tromsø IL:n joukkuetta maan ylimmällä sarjatasolla. Nykyisin divariseura Sandnes Ulfia edustava Heikkilä on käynyt miehen kanssa juttusilla.

– Olin vielä Startin mukana, kun se kohtasi Tromsøn kauden avauspelissä, jonka jälkeen vaihdoin parin päivän päästä seuraa Sandnesiin. Vaihdoimme silloin Simon kanssa kuulumisia.

– Hänen toimintaansa on täällä helppo seurata. Näen hänen kaikki pelit ja ihailen hänen työtään. Se on kova juttu, mitä hän on Norjassa tehnyt. Se on ollut ihan uniikkia ja käsittämätöntä, Heikkilä kehuu.

Etenkin joukkueen pelityyli kerää puolustajalta aplodit.

– Heillä on järjettömän vahvasti organisoitu pelitapa, vaikka kolme avauskokoonpanon jätkää myytiin viime kauden jälkeen. Silti prosessi vain etenee ja etenee. Arvostus Simoa kohtaan on täällä todella korkealla. Hienoa, että suomalainen onnistuu ulkomailla noin hyvin.

– Hän tuli viime kaudella pahaan paikkaan, kun joukkueella oli mitättömät 14 pistettä ja aikaa kääntää kurssi oli vain joku 15 peliä. Joukkue klaarasi sarjapaikkansa kuitenkin heittämällä ja se oli mieletön temppu täällä. Todella kova työnäyte, jota Norjassa osataan arvostaa enemmän kuin Suomessa.

Valakarin taidot valmentajana ovat kiistattomat. Jälkikäteen sen on saanut huomata myös SJK, jonka peli ei ole löytänyt lähellekään sille tasolle, jota se mestaruusvuonna 2015 oli. Päävalmentajan palli on SJK:ssa ollut Valakarin jälkeen sanalla sanoen tuulinen.

– Joukkueella oli kovat odotukset kauteen, mutta se ei ole lähtenyt käyntiin. Myös poissaolot ovat varmasti sekoittaneet joukkueen peliä. On mielenkiintoista nähdä, miten kauan menee, että Aleksei Eremenko senior saa peliesitykset käännettyä.

– Näin heidän ottelunsa Maarianhaminaa vastaan ja siinä heillä oli vähän huonoa tuuriakin. Pelistä kuitenkin näki, että harjoituskentälle oli tuotu uusia asioita, joita pelaajat olivat myös vastaanottaneet.

Perjantaina pelataan Pohjanmaan derby, kun SJK matkaa VPS:n vieraaksi.

– Derby on aina derby. Voitto siitä voi antaa mielettömän buustin. Odotan tosi tasaista ja vähämaalista ottelua.

Jesse Happonen