Tämä perspektiivi herättää – Islannista tuli viidessä vuodessa jalkapallomaa: ”Nykyään lipun saaminen on lottoarvontaa”

© Kuva: Getty Images

Nappaa riskitön veto ja tienaa Huuhkajien voitolla jopa 240 euroa!

Islanti kohtaa juhannusaattona Nigerian kello 18. Volgograd Arenalla on luvassa jälleen islantilaisten vyöry, sillä paikalle on saapumassa tuhansia Islannin maajoukkueen kannattajia. Aina ei näin ole ollut.

Islannissa on reilu 330 000 asukasta. Se on vain kuusi prosenttia Suomen väkiluvusta, mutta silti Islanti pelaa jo toisessa peräkkäisessä arvoturnauksessa. Vuoden 2016 EM-kisoihin upeasti selviytynyt joukkue eteni aina puolivälieriin saakka. Huuma Islannissa oli suuri jo ennen EM-kisoja, mutta kisojen jälkeen se suorastaan räjähti käsiin.

Siitä nähtiin osoitus myös MM-karsinnoissa, kun Suomi kohtasi Islannin vieraskentällä. HU-huuto raikui upeasti, mutta hyvin kampoihin laittoivat myös Huuhkajien kannattajat, jotka lauloivat islantilaisten kannatushuudon päälle Tsingis Khan -laulua. Katso video alta, jos et näe, voit katsoa sen täältä.

Sensaatio ei jäänyt kuitenkaan vain EM-kisoihin. Islanti selvitti tiensä MM-karsinnoista lohkovoittajana lopputurnaukseen. Karsinnat eivät ehkä sujuneet kuin tanssi, mutta lohkovoitto tuli, kun Huuhkajat venyi Kroatian kanssa tasapeliin.

Suomen tasoitusmaalin tehnyt Pyry Soiri nousi Islannissa kansallissankariksi, jolle perustettiin oma Facebook-fanisivu, lue lisää tästä. Muistutettakoon myös siitä, että Huuhkajat voitti Islannin MM-karsinnoissa kotikentällään. Eikä voitto ollut myöskään kaukana vieraskentällä, jossa Islanti nousi viime hetken osumilla vasta voittoon.

Buumi ylimmillään

MM-kisapaikka oli tietysti Islannissa riemujuhla. Mutta Argentiinan kanssa 1-1-tasapeliin venymisen jälkeen buumi on ylimmillään. Sitä on vaikea enää viime EM-kisojen jälkeen käsittää, sillä sen verran hurmiossa islantilaiset jo silloin olivat.

Jotain kertoo kuitenkin se, että Argentiina-ottelua seurasi sen hetken tv-katsojista Islannissa peräti 99,6 prosenttia. Siis lähes jokainen islantilainen tv-katsoja tuijotti, kun Lionel Messi ja kumppanit sulivat Islannin käsittelyssä, lue uutinen aiheesta.

Islantilaiset fanit kertoivat Goalille, että tämän hetkinen buumi on jotain, mitä ei ennen ole islantilaisessa jalkapallossa koettu. Ei ehkä missään islantilaisessa urheilussa.

– Jalkapallo (Islannissa) on kasvanut. Olimme stadionilla viisi vuotta sitten, kun peliä oli katsomassa ehkä alle tuhat katsojaa ja olimme FIFA-rankingissa 150 toisella puolen (nyt sijalla 22).

– Nykyään kotimatseihin lipun saaminen on lottoarvontaa. Stadion myydään loppuun minuuteissa, Islannin maajoukkueen kannattajat kertovat Goalin videolla (alla).

Perjantaina Islannilla on jopa sauma tarttua kaksin käsin kiinni jatkopaikkaan. Se vaatii voittoa Nigeriasta, joka on kivenkova jalkapallomaa. Nigerian asukasluku on 186 miljoonaa. Islannin asukasluku on Nigerian vastaavasta vain 0,18 prosenttia!

Se kertoo jo kaiken oleellisen siitä, kuinka kova temppu Islannilta olisi kaataa Nigeria ja tarttua jatkopaikkaan. Samalla se asettaisi 42,6 miljoonan asukkaan, ja jalkapalloa hengittävän Argentiinan, tilanteeseen, jossa se tarvitsisi ihmeen selviytyäkseen jatkopeleihin. HU sentään!

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Nappaa riskitön veto ja tienaa Huuhkajien voitolla jopa 240 euroa!