VAR-teknologia eli ”Video assistant referee” on ensimmäistä kertaa käytössä jalkapallon MM-kisoissa. Suomen suurimmassa jalkapalloaiheisessa Facebook-ryhmässä (Jalkapallon olohuone) selvä mielipide oli se, että VAR on toiminut hyvin.

Liity mukaan Suomen suurimpaan jalkapalloryhmään Facebookissa: Jalkapallon Olohuone.

MM-kisoissa onkin nähty jo useita tuomioita, jotka ovat tulleet vasta videotarkastelun jälkeen. SuomiFutis-sivusto teetti kyselyn siitä, miten VAR on onnistunut MM-kisoissa. Vaihtoehtoja oli neljä, erinomaisesti, melko hyvin, ei kovin hyvin ja ei ole toiminut.

Selkeä enemmistö oli sitä mieltä, että VAR on toiminut varsin mallikkaasti. Kyselyyn vastasi yhteensä 461 henkilöä. Peräti 70,7 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että VAR on toiminut MM-lopputurnauksessa erinomaisesti. Lisäksi vielä 25 prosenttia vastanneista koki, että VAR on onnistunut melko hyvin. Eli yli 95 prosenttia kyselyyn vastanneista on ollu varsin tyytyväinen VAR-teknologiaan MM-kisoissa.

Vain 4,1 prosenttia oli sitä mieltä, että VAR on ei ole toiminut tai se on toiminut melko huonosti. Vaikka vahva enemmistä olikin sitä mieltä, että VAR on toiminut hyvin, videoteknologian kuuluminen jalkapalloon kyseenalaistettiin perusteluissa.

– Hyvinhän se on toiminut, mutta edelleen olen sitä mieltä, että se ei kuulu jalkapalloon. Tuomarit ovat ihmisiä, ihmiset tekevät virheitä, virheet tuovat peliin tunteita ja tunteet tekevät jalkapallosta kuningaslajin, Sampo Sade perusteli.

Useissa perusteluissa oltiin myös sitä mieltä, että VAR on toiminut hyvin, mutta sitä voidaan vielä parantaa.

– Melko hyvin toimii, mutta muutama parannus voisi olla. Ensinnäkin nyt riippuu tuomarista, haluaako hyödyntää VAR:ia vai ei – selkeässäkään tilanteessa ei ole pakko käydä tarkistamassa. Toisekseen samaa mieltä siitä, että nyt kun on mahdollista, niin ei kun kylmästi kortti jokaiselle, joka yrittää filmata rangaistusalueella. Muuten hyvä systeemi, kuuluu ehdottomasti futikseen eikä häiritse pelin tunnelmaa, Outi Pulliainen kirjoitti.