Videotuomarit tarkistivat MM-kisojen lohkovaiheessa satoja tilanteita

© Kuva: Getty Images

Videotuomarit tarkistivat Venäjän MM-kisojen lohkovaiheessa 335 tilannetta. Kyseessä on ensimmäinen MM-turnaus, jossa videotuomarisysteemi VAR on käytössä.

Lohkovaiheessa pelattiin 48 ottelua, joten videotuomarit tarkistivat lähes seitsemän tilannetta per ottelu.

– Videotuomarit tarkistivat kaikki maalit (122) sekä monia muita kentällä sattuneita tilanteita, sanoi Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan erotuomarikomitean puheenjohtaja Pierluigi Collina Yahoo Sportsin mukaan.

Alkulohkovaiheessa oli 14 tapausta, joissa päätuomari käänsi päätöksensä VAR:n puututtua peliin. Päätuomarit kävivät kentän laidalla katsomassa tilanteen itse videolta 14 kertaa. Alkulohkovaiheessa oli myös kolme tilannetta, joissa tuomio oli täysin VAR:n varassa. Collinan mukaan kyseessä oli yksi paitsiotilanne, yksi rangaistusalueella sattunut tilanne ja yksi tilanne, jossa kortti oli mennyt väärälle pelaajalle.

Videotuomareiden tarkistamista tilanteista 95 prosenttia meni kentällä toimineilta tuomareilta alunperinkin oikein. Lukema nousi videotuomareiden avulla 99.3 prosenttiin.

– VAR ei tarkoita täydellisyyttä. Saatamme silti nähdä väärinkäsityksiä tai jopa virheitä, sanoi Collina.

Peli pysäytettiin 17 kertaa tarkempaa videotarkistusta varten. Näissä tapauksissa videotuomareilla kesti keskimäärin 80 sekuntia tarkistaa yksi tilanne. Aikaa kului enemmän, jos päätuomarin oli itse mentävä kentän laidalle katsomaan tilanne videolta uudestaan.

– Muutamissa tapauksissa lopullinen vastaus olisi voitu antaa nopeamminkin. Mutta halusimme olla todella tarkkoja, joten videotuomarit käyttivät mieluummin 5-10 sekuntia enemmän ollakseen erittäin varmoja.

>>> Lunasta 10€ riskitön veto Liigaan. Tarjous voimassa vain tämän viikon!