Perjantaina illalla pelataan yksi MM-kisojen lohkovaiheen kutkuttavimmista otteluista, kun Espanja ja Portugali ottavat yhteen Sotšissa.

Varsinkin Espanjan leirissä on kuohunut ottelun alla. Joukkueen päävalmentaja Julen Lopetegui erotettiin keskiviikkona. Hänen oli määrä valmentaa La Rojaa vielä MM-kisojen ajan ja siirtyä sitten Real Madridin käskyttäjäksi.

Lopeteguin paikan otti Fernando Hierro.

Huuhkaja-legenda Jari Litmanen ennakoi Espanjan ja Portugalin ottelua sekä B-lohkon asetelmia Ylelle.

– Portugalin ja Espanjan välinen B-lohkon ottelu oli jo muutenkin yksi alkulohkovaiheen makupaloja, mutta nyt tilanne muuttui vieläkin kutkuttavammaksi.

– Espanjan valmentajakuvioiden vuoksi panos ja ennakkokiinnostus kasvoivat entisestään. Erityisesti Espanjan paineet kasvoivat roimasti, Portugali sen sijaan pääsee kohtuullisen paineettomassa tilanteessa haastajana peliin.

– Portugali on edelleen haastaja – vaikka hallitseva Euroopan mestari onkin. Espanja oli, ainakin aiemmassa valmennusjohdossa, niin vakuuttava, etteivät ennakkopuheet jopa mestaruudesta ole liioiteltuja.

– Espanjan nimilista on niin vahva, laaja ja kokenut, että se kestää vertailun kenen tahansa muun kanssa. Kun vielä muistetaan, että joukkueen pelaajisto koostuu kolmen eurooppalaisen jättiläisen pelaajista, ei kukaan voi Espanjaa vähätellä.

Litmanen nostaa Espanjan joukkueesta kaksi pelaajaa seurattavaksi.

– Minun papereissani Espanja on selvä ennakkosuosikki lohkon voittoon, jopa tämän kohun keskellä. Pelaajat ovat kuitenkin entiset ja uusi valmennus tuskin muuttaa mitään. Loistavasta materiaalista saattaa nyt olla David Silvan aika nousta myös maajoukkuetasolla avainpelaajaksi. Taituri on pitkään ollut vähän varjossa, mutta nyt on iso rooli tarjolla.

– Uudempi nimi, jota kannattaa seurata, on Valenciassa viime kaudella pelannut, mutta takuuvarmasti jossain vielä suuremmassa seurassa pian pelaava kärkimies Rodrigo.

Litmanen uskoo Portugalin luottavan EM-kisoissa toimineeseen kaavaan.

– Espanjan ykköshaastaja (lohkossa) on Portugali. Kun valmentaja Fernando Santos tuli ruoriin, on sen jälkeen Portugali ollut yksi maailman vaikeimmin voitettavista maajoukkueista. Santos panostaa voimakkaaseen koko joukkueen puolustamiseen ja hyökkäyspään yksilötaitoon.

– EM-kisoissa Santos sai koko joukkueen sitoutumaan omaan pelitapaansa, Cristiano Ronaldoa myöten, tunnetuin tuloksin. Tämä resepti tuskin muuttuu nytkään – kurinalainen Portugali napsii pisteitä, menee jatkoon ja sitten pelataan pienillä marginaaleilla. EM-kisoissa Portugali voitti vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla, joten nytkin mukana oleva runko tietää, miten pelit pelataan loppuun asti.